Zupa krem z czerwonej soczewicy: oryginalny przepis kuchni tureckiej
2021-03-29
średni
20 min
4
Zupa krem z czerwonej soczewicy jest przygotowywana i podawana w domach we wszystkich regionach Turcji. Soczewica jest bardzo cennym warzywem strączkowym - zawiera dużo białka, błonnika, węglowodanów złożonych, potasu, wapnia, magnezu i witaminy B. Warto ją włączyć do swojego menu.
SKŁADNIKI
- 120 g czerwonej soczewicy
- 5 szklanek wody
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2-3 ziemniaki (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonej papryki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- liście świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyć i osuszyć soczewicę.
- Gotować w litrze wody, w rondlu na małym ogniu, bez przykrycia.
- Usunąć pianę perforowaną łyżką.
- Startą marchew, posiekaną cebulę i ewentualnie pokrojone w kostkę ziemniaki doprawić solą i papryką, wymieszać i dodać do zupy.
- Przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Następnie schłodzić i zmiksować.
- Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jasnozłotej konsystencji.
- Dodać do zupy przecier pomidorowy, zasmażkę i wymieszać.
- Podgrzewać krem przez 5 minut, ciągle mieszając. Podawać na gorąco posypaną posiekanymi liśćmi mięty.