Zupa krem z czerwonej soczewicy: oryginalny przepis kuchni tureckiej

kuchnia-turecka-oryginalny-przepis-na-krem-z-czerwonej-soczewicy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kuchnia turecka: oryginalny przepis na krem z czerwonej soczewicy.
średni
20 min
4

Zupa krem z czerwonej soczewicy jest przygotowywana i podawana w domach we wszystkich regionach Turcji. Soczewica jest bardzo cennym warzywem strączkowym - zawiera dużo białka, błonnika, węglowodanów złożonych, potasu, wapnia, magnezu i witaminy B. Warto ją włączyć do swojego menu.

SKŁADNIKI

  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 5 szklanek wody
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2-3 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonej papryki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • liście świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyć i osuszyć soczewicę.
  • Gotować w litrze wody, w rondlu na małym ogniu, bez przykrycia.
  • Usunąć pianę perforowaną łyżką.
  • Startą marchew, posiekaną cebulę i ewentualnie pokrojone w kostkę ziemniaki doprawić solą i papryką, wymieszać i dodać do zupy.
  • Przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Następnie schłodzić i zmiksować.
  • Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jasnozłotej konsystencji.
  • Dodać do zupy przecier pomidorowy, zasmażkę i wymieszać.
  • Podgrzewać krem przez 5 minut, ciągle mieszając. Podawać na gorąco posypaną posiekanymi liśćmi mięty.
Dagmara Kijanowska
więcej