Zupa krem z cukinii - super przepis!
2021-03-27
łatwy
30 min
4
Wypróbuj przepis na zupę krem z cukinii, gęsty, wykwintny, podawany z prażonymi migdałami. Zupa z cukinii w tej wersji ma intensywny smak i jest dość sycąca. Warto podawać ją ze świeżymi grzankami.
SKŁADNIKI
- 3 cukinie
- 1 cebula
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1,5 łyżki masła
- 50 g płatków migdałów
- listek laurowy
- 2 ziarenka zielonych angielskich
- Pieprz ziarnisty
- ząbek czosnku
- 3 kromki chleba
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Cukinię umyj, pokrój w kostkę (nie obieraj).
- Rozpuść 1 łyżkę masła, zeszklij na nim cebulę, dodaj cukinię i po chwili zalej 1,5 l wrzącej wody. Dodaj ziele angielskie, listek laurowym pieprz i postaw na małym ogniu. Gotuj aż cukinia zmięknie.
- Wyjmij przyprawy i zmiksuj zupę. Dodaj wyciśnięty czosnek, łyżkę śmietany, resztę masła i posól do smaku.
- Pokrój chleb w kostkę i upraż na suchej patelni. Na drugiej patelni zrumień płatki migdałów. Podaj je w miseczkach, jako dodatek do zupy.