Zupa krem z cukinii - super przepis!

2021-03-27
Zuzanna Lubart
Zupa krem z cukinii
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z cukinii
łatwy
30 min
4

Wypróbuj przepis na zupę krem z cukinii, gęsty, wykwintny, podawany z prażonymi migdałami. Zupa z cukinii w tej wersji ma intensywny smak i jest dość sycąca. Warto podawać ją ze świeżymi grzankami. 

SKŁADNIKI

  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1,5 łyżki masła
  • 50 g płatków migdałów
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka zielonych angielskich
  • Pieprz ziarnisty
  • ząbek czosnku
  • 3 kromki chleba
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz, pokrój  w kostkę. Cukinię umyj, pokrój w kostkę (nie obieraj).
  • Rozpuść 1 łyżkę masła, zeszklij na nim cebulę, dodaj cukinię i po chwili zalej 1,5 l wrzącej wody. Dodaj ziele angielskie, listek laurowym pieprz i postaw na małym ogniu. Gotuj aż cukinia zmięknie.
  • Wyjmij przyprawy i zmiksuj zupę. Dodaj wyciśnięty czosnek, łyżkę śmietany, resztę masła i posól do smaku.
  • Pokrój chleb w kostkę i upraż na suchej patelni. Na drugiej patelni zrumień płatki migdałów. Podaj je w miseczkach, jako dodatek do zupy.
Zuzanna Lubart