Zupa krem z buraków i malin: nowy pomysł na Wigilię
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Zupa krem z buraków to efektowna i smaczna alternatywa dla naszych tradycyjnych polskich barszczyków. Tu proponujemy wariant z dodatkiem malin (mrożonych). Jeśli ktoś lubi odmianę i chciałby coś zmienić w tradycjach wigilijnych, może podać taką zupę buraczaną na świąteczny stół.
Zobacz: Świąteczna zupa krem z borowików [przepis]
Malinowa pierś kurczaka z sałatką z awokado
Łosoś z sosem malinowym
Sałatka z malinami i kozim serem
Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić buraczki oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażyć ok 10 minut na małym ogniu, mieszając żeby buraczki nie przyrumieniły się zbytnio.
- Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu 30 min, dodać mrożone maliny, i zmiksować wszystko na gładki krem.
- Doprawić tymiankiem, imbirem, solą i pieprzem do smaku. Na talerzu posypać ricottą lub ozdobić kleksem śmietany.