Zupa krem z buraków i malin: nowy pomysł na Wigilię

2021-03-31
Zupa krem z buraków i malin
Autor: Shutterstock Zupa krem z buraków i malin to elegancka i oryginalna alternatywa dla wigilijnego barszczu
łatwy
20 min
4

Zupa krem z buraków to efektowna i smaczna alternatywa dla naszych tradycyjnych polskich barszczyków. Tu proponujemy wariant z dodatkiem malin (mrożonych). Jeśli ktoś lubi odmianę i chciałby coś zmienić w tradycjach wigilijnych, może podać taką zupę buraczaną na świąteczny stół.

Zobacz: Świąteczna zupa krem z borowików [przepis]

Malinowa pierś kurczaka z sałatką z awokado

Łosoś z sosem malinowym

Sałatka z malinami i kozim serem

Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami

SKŁADNIKI

  • 1 kg buraków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 150 g mrożonych malin
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
  • duża szczypta imbiru
  • ricotta lub kozi twarożek do posypania (lub śmietana do polania na talerzu)
  • sól i pieprz oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucić buraczki oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażyć ok 10 minut na małym ogniu, mieszając żeby buraczki nie przyrumieniły się zbytnio.
  • Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu 30 min, dodać mrożone maliny, i zmiksować wszystko na gładki krem.
  • Doprawić tymiankiem, imbirem, solą i pieprzem do smaku. Na talerzu posypać ricottą lub ozdobić kleksem śmietany.