Zupa-krem z bobu

2021-03-29
przepisy.pl
Aksamitna ZUPA Z BOBU ze szparagową nutą
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z bobu - aksamitna, lekka i zdrowa
łatwy
45 min
4

W sezonie na bób  wypróbuj przepis na zupę-krem z bobu z fasolką szparagową. Aksamitny i gęsty krem ze świeżego bobu jest niezwykle łatwy do przygotowania, zwłaszcza gdy posiadasz blender. Kilka minut i gotowe. Sprawdź, z czym najlepiej podawać zupę z bobu, by była prawdziwym rarytasem. 

SKŁADNIKI

  • 40 dkg bobu
  • 1 sałata
  • 4 łyżki fasolki szparagowej
  • 4 dag masła
  • 20 ml śmietanki
  • 2 kostki Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr rozpuść w 1,5 l wrzącej wody.
  • Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową.
  • Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim sałatę przez ok. 3 minuty - pilnuj, by się nie przypaliła. Wlej bulion i zagotuj.
  • Dodaj bób i 2/3 fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez ok. 20 minut. 
  • Równocześnie gotuj (ale nie rozgotuj) 1/3 fasolki. Gdy bób z fasolką i sałata są miękkie, wyjmij kilka ziaren bobu do dekoracji. Resztę zmiksuj, ale niezbyt mocno.
  • Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej gotuj na małym ogniu jeszcze przez ok. 2 minuty.
  • Podawaj z fasolką oraz kilkoma całymi ziarnami bobu.
przepisy.pl