Zupa-krem z bobu
2021-03-29
łatwy
45 min
4
W sezonie na bób wypróbuj przepis na zupę-krem z bobu z fasolką szparagową. Aksamitny i gęsty krem ze świeżego bobu jest niezwykle łatwy do przygotowania, zwłaszcza gdy posiadasz blender. Kilka minut i gotowe. Sprawdź, z czym najlepiej podawać zupę z bobu, by była prawdziwym rarytasem.
SKŁADNIKI
- 40 dkg bobu
- 1 sałata
- 4 łyżki fasolki szparagowej
- 4 dag masła
- 20 ml śmietanki
- 2 kostki Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr rozpuść w 1,5 l wrzącej wody.
- Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową.
- Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim sałatę przez ok. 3 minuty - pilnuj, by się nie przypaliła. Wlej bulion i zagotuj.
- Dodaj bób i 2/3 fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez ok. 20 minut.
- Równocześnie gotuj (ale nie rozgotuj) 1/3 fasolki. Gdy bób z fasolką i sałata są miękkie, wyjmij kilka ziaren bobu do dekoracji. Resztę zmiksuj, ale niezbyt mocno.
- Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej gotuj na małym ogniu jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Podawaj z fasolką oraz kilkoma całymi ziarnami bobu.