Zupa krem z białych szparagów
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Przepis na zupę krem z białych szparagów. Gęsta, puszysta i niezwykle pożywna zupa ze szparagów to idealna propozycja na sezon wiosenno-letni. Sprawdź, jak zrobić smaczną zupę z białych szparagów.
SKŁADNIKI
- 2 pęczki białych szparagów
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- kostka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki mleka
- szklanka śmietany do zup
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 żółtka
- pieprz
- cukier
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i obrane szparagi gotować pod przykryciem 20 min w dwóch szklankach wody.
- Kilka szparagów odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z wywarem, gdy całość przestygnie.
- Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać zimne mleko, chwilę gotować. Gdy mleko zgęstnieje, dodać do zmiksowanych szparagów.
- Zupę krem ze szparagów doprawić śmietaną, solą i cukrem.
- Żółtka utrzeć z resztą śmietany, dodać do zupy, zagotować. Wlać olej z pestek dyni i udekorować całymi szparagami.