Zupa krem z białych szparagów

2021-03-29
Milena Łakomska
zupa-krem-z-pora-i-szparagow-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Krem ze szparagów - gęsty, puszysty i bardzo sycący
łatwy
35 min
4

Przepis na zupę krem z białych szparagów. Gęsta, puszysta i niezwykle pożywna zupa ze szparagów to idealna propozycja na sezon wiosenno-letni. Sprawdź, jak zrobić smaczną zupę z białych szparagów. 

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • kostka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka śmietany do zup
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 żółtka
  • pieprz
  • cukier
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i obrane szparagi gotować pod przykryciem 20 min w dwóch szklankach wody.
  • Kilka szparagów odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z wywarem, gdy całość przestygnie.
  • Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać zimne mleko, chwilę gotować. Gdy mleko zgęstnieje, dodać do zmiksowanych szparagów.
  • Zupę krem ze szparagów doprawić śmietaną, solą i cukrem.
  • Żółtka utrzeć z resztą śmietany, dodać do zupy, zagotować. Wlać olej z pestek dyni i udekorować całymi szparagami.
Milena Łakomska