Zupa krem z białych szparagów: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa krem ze szparagów z groszkiem ptysiowym - ten przepis trzeba wypróbować! Sprawdź, jak zrobić lekki krem z białych szparagów, ze zdrową porcją warzyw i koperku. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- Pęczek (ok. 1/2 kg) białych szparagów
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- Łyżeczka cukru
- Łyżka posiekanego koperku
- Sól, biały pieprz
- 4 łyżki groszku ptysiowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyj, obierz, pokrój na kawałki, główki odłóż.
- Zalej bulionem, dodaj cukier, gotuj ok. 15 minut. Włóż główki, gotuj jeszcze 5 minut.
- Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
- Z zupy wyjmij ugotowane główki, dołóż cebule. Wlej śmietanę i zblenduj. Przypraw solą i pieprzem, włóż główki, posyp koperkiem.
- Podawaj z groszkiem ptysiowym.