Zupa koperkowa z cukinią - lekki i pyszny krem

Zupa koperkowa z cukinią - lekki i pyszny krem
Autor: Shutterstock.com Talerze pełne smakowitej zupy koperkowej z cukinią i grzankami
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa koperkowa z cukinią to zielony krem, który zawsze robię na wiosnę. Wiadomo, że cukinia, szpinak i koperek to praktycznie warzywa bez kalorii. Zamieniam je w pyszną dietetyczną zupę. Wcina ją cała rodzina, bo nie wie, że to zupa odchudzająca. Dla pozostałych domowników przygotowuję grzanki czosnkowe. Najlepiej z pełnoziarnistej bagietki lub chleba tostowego. Po prostu pycha! A boczki? Spadają przy okazji! 

Jakie właściwości ma cukinia?

Cukinia to spolszczona nazwa włoskiego zucchino. W Polsce zaczęto ją uprawiać w latach 70. XX w. i okazało się, że świetnie przyjęła się w naszym klimacie. Co warto wiedzieć o cukinii? Czy warto ją jeść? Jakie ma walory zdrowotne? Więcej w Cukinia - właściwości i zastosowanie

SKŁADNIKI

  • Na zupę koperkową z cukinią:
  • 1 średnia cukinia, 3 szklanki startej
  • 1 zielony por, 1 szklanka posiekanego
  • 1 łyżka oliwy lud dobrego oleju
  • 1,2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 100 g młodych liści szpinaku
  • 1 pęczek koperku, posiekany
  • Na grzanki do zupy koperkowej:
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 150 g bułki (chleba tostowego), bez skórki, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania grzanek. Lub zrób je w czasie gotowania zupy. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oliwę podgrzej na patelni. Dodaj granulowany czosnek. Mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Do gorącej oliwy dodaj pokrojoną w kostkę bułkę. Wymieszaj.
  • Bułkę przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 12-15 minut. Lub do chwili, gdy grzanki będą chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  • Pora na zupę koperkową z cukinią. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem (używam emaliowanego garnka żeliwnego). Dodaj startą cukinię i pokrojonego pora. Smaż, aż cały uwolniony przez warzywa płyn odparuje. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj liście szpinaku oraz 2/3 posiekanego koperku. Gotuj jeszcze 1 minutę. 
  • Zdejmij zupę z ognia. Zmiksuj na krem za pomocą blendera ręcznego. Podawaj zupę z grzankami lub bez, posypaną świeżym koperkiem, aby wzmóc aromat. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej