Zupa koperkowa z cukinią - lekki i pyszny krem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa koperkowa z cukinią to zielony krem, który zawsze robię na wiosnę. Wiadomo, że cukinia, szpinak i koperek to praktycznie warzywa bez kalorii. Zamieniam je w pyszną dietetyczną zupę. Wcina ją cała rodzina, bo nie wie, że to zupa odchudzająca. Dla pozostałych domowników przygotowuję grzanki czosnkowe. Najlepiej z pełnoziarnistej bagietki lub chleba tostowego. Po prostu pycha! A boczki? Spadają przy okazji!
Jakie właściwości ma cukinia?
Cukinia to spolszczona nazwa włoskiego zucchino. W Polsce zaczęto ją uprawiać w latach 70. XX w. i okazało się, że świetnie przyjęła się w naszym klimacie. Co warto wiedzieć o cukinii? Czy warto ją jeść? Jakie ma walory zdrowotne? Więcej w Cukinia - właściwości i zastosowanie
SKŁADNIKI
- Na zupę koperkową z cukinią:
- 1 średnia cukinia, 3 szklanki startej
- 1 zielony por, 1 szklanka posiekanego
- 1 łyżka oliwy lud dobrego oleju
- 1,2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 100 g młodych liści szpinaku
- 1 pęczek koperku, posiekany
- Na grzanki do zupy koperkowej:
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 150 g bułki (chleba tostowego), bez skórki, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania grzanek. Lub zrób je w czasie gotowania zupy. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oliwę podgrzej na patelni. Dodaj granulowany czosnek. Mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Do gorącej oliwy dodaj pokrojoną w kostkę bułkę. Wymieszaj.
- Bułkę przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 12-15 minut. Lub do chwili, gdy grzanki będą chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Pora na zupę koperkową z cukinią. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem (używam emaliowanego garnka żeliwnego). Dodaj startą cukinię i pokrojonego pora. Smaż, aż cały uwolniony przez warzywa płyn odparuje. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj liście szpinaku oraz 2/3 posiekanego koperku. Gotuj jeszcze 1 minutę.
- Zdejmij zupę z ognia. Zmiksuj na krem za pomocą blendera ręcznego. Podawaj zupę z grzankami lub bez, posypaną świeżym koperkiem, aby wzmóc aromat.