Zupa klopsowa, zabielana, jak u Magdy Gessler
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Nieco zapomnianą zupę klopsową wskrzesiła w "Kuchennych rewolucjach" Magda Gessler. Radzi by ją podawać z ziemniakami i zakwaszać sokiem z ogórków. Tu podajemy klasyczny przepis na zupę klopsową zabielaną.
Zupę klopsową można zakwasić także zakwasem do żurku albo sokiem z kapusty kiszonej.
SKŁADNIKI
- NA ZUPĘ:
 - 1 cebula
 - kawałek selera
 - 2-3 marchewki
 - 1 mały por
 - 1 listek laurowy
 - 3 ziarna ziela angielskiego
 - 1/2 szklanki śmietany
 - 1 łyżka mąki
 - 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych lub 1/4 szklanki octu winnego
 - zielenina do posypania
 - 5-6 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
 - NA KLOPSIKI:
 - 400 g mięsa mielonego wieprzowego
 - 1 jajko
 - 1 łyżka suszonego majeranku
 - 1/2 szklanki bułki tartej
 - 3 łyżki śmietany kremówki
 - sól
 - pieprz
 - mąka do obtoczenia klopsików
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z włoszczyzny, cebuli i ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować wywar.
 - W tym czasie wyrobić klopsiki: mięso, wbite jajko, majeranek, 3 łyżki śmietany, bułkę tartą wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ulepić okrągłe kotleciki i obtoczyć w mące.
 - Z wywaru wyjąć warzywa, dodać ziemniaki, klopsiki i całość gotować ok. 12-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
 - Następnie z wymieszać łyżkę mąki w śmietanie i zabielić zupę, dolać do niej sok z ogórków, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.