Zupa klopsowa, zabielana, jak u Magdy Gessler
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Nieco zapomnianą zupę klopsową wskrzesiła w "Kuchennych rewolucjach" Magda Gessler. Radzi by ją podawać z ziemniakami i zakwaszać sokiem z ogórków. Tu podajemy klasyczny przepis na zupę klopsową zabielaną.
Zupę klopsową można zakwasić także zakwasem do żurku albo sokiem z kapusty kiszonej.
SKŁADNIKI
- NA ZUPĘ:
- 1 cebula
- kawałek selera
- 2-3 marchewki
- 1 mały por
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych lub 1/4 szklanki octu winnego
- zielenina do posypania
- 5-6 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- NA KLOPSIKI:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia klopsików
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z włoszczyzny, cebuli i ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować wywar.
- W tym czasie wyrobić klopsiki: mięso, wbite jajko, majeranek, 3 łyżki śmietany, bułkę tartą wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ulepić okrągłe kotleciki i obtoczyć w mące.
- Z wywaru wyjąć warzywa, dodać ziemniaki, klopsiki i całość gotować ok. 12-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
- Następnie z wymieszać łyżkę mąki w śmietanie i zabielić zupę, dolać do niej sok z ogórków, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.