Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem to propozycja na danie obiadowe. Taka zupa to doskonały posiłek jednogarnkowy, a jeśli coś podać na drugie danie, to tylko potrawę bezmięsną (np. placki lub naleśniki z serem).
SKŁADNIKI
- 2-3 liście laurowe
- kolorowy pieprz: po 3 ziarenka każdego koloru
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki wegety lub warzywka, ew. kostka rosołowa
- 4 ziemniaki
- 150 g makaronu do zup
- 400 g mielonego mięsa (np. wieprzowego albo wieprzowo-wołowego)
- 1 jajko
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 czerstwa bułka kajzerka wymoczona w mleku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
- Koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku zagotować ok. 3 l wody z liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim, wegetą, ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
- Mięso wymieszać z jajkiem, śmietaną, wymoczoną bułką, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ulepić nieduże klopsiki.
- Gdy ziemniaki już będą miękkie dodać makaron do zup i klopsiki, gotować razem około 12 minut (aż makaron zmięknie), po czym zakwasić zupę octem winnym lub jabłkowym.