Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem

2021-03-29
Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem
Autor: Shutterstock Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem posypana koperkiem
łatwy
35 min
4

Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem to propozycja na danie obiadowe. Taka zupa to doskonały posiłek jednogarnkowy, a jeśli coś podać na drugie danie, to tylko potrawę bezmięsną (np. placki lub naleśniki z serem).

SKŁADNIKI

  • 2-3 liście laurowe
  • kolorowy pieprz: po 3 ziarenka każdego koloru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki wegety lub warzywka, ew. kostka rosołowa
  • 4 ziemniaki
  • 150 g makaronu do zup
  • 400 g mielonego mięsa (np. wieprzowego albo wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 czerstwa bułka kajzerka wymoczona w mleku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • Koperek do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku zagotować ok. 3 l wody z liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim, wegetą, ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
  • Mięso wymieszać z jajkiem, śmietaną, wymoczoną bułką, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ulepić nieduże klopsiki.
  • Gdy ziemniaki już będą miękkie dodać makaron do zup i klopsiki, gotować razem około 12 minut (aż makaron zmięknie), po czym zakwasić zupę octem winnym lub jabłkowym.