Zupa kapuściana na odchudzanie
2023-10-09
łatwy
30 min
8
Zupa kapuściana na odchudzanie jest częścią siedmiodniowej diety kapuścianej. Zupa była bardzo popularna kilkanaście lat temu. Skutecznie odchudzał się zupą kapuścianą nawet prezydent Aleksander Kwaśniewski, stąd jej druga nazwa - zupa prezydencka.
Kapuśniak na 10 sposobów
SKŁADNIKI
- 2 duże cebule, pokrojone na talarki
- 2 zielone papryki (lub 1 czerwona i 1 żółta), pokrojone drobno
- 2 puszki pomidorów
- ½ szklanki selera naciowego, pokrojonego na plasterki
- 1 kapusta włoska lub biała, średniej wielkości główka poszatkowana drobno
- 3 marchewki, pokrojone na plasterki
- 150 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 6–8 filiżanek wody
- przyprawy do smaku: pieprz, granulowany czosnek, chili
- zielenina do smaku: natka pietruszki, koperek, trybula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać wszystkie pokrojone warzywa za wyjątkiem cebuli i pomidorów. Smażyć, aż warzywa zmiękną.
- Gdy warzywa zmiękną, dodać cebulę i smażyć jeszcze około 2 minut.
- Wlać pomidory z puszki oraz wodę. Gotować do miękkości.
- Na koniec przyprawić pieprzem, czosnkiem i chili. Absolutnie nie solić!
- Podawać posypaną zieleniną. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?