Zupa kalafiorowa na sposób francuski
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Zupa kalafiorowa, ze względu na delikatny smak kalafiora, wielu osobom wydaje się nijaka. Nic bardziej mylącego - zupa kalafiorowa może być niesłychanie atrakcyjna - gdy jej smak podkręcimy na sposób francuski.
SKŁADNIKI
- 1 mały kalafior
 - po 1 marchewce, porze i pietruszce
 - 5 szklanek wody
 - 1 szklanka mleka
 - 2 łyżki masła
 - 1 łyżka mąki
 - 2 żółtka
 - 1 łyżka posiekanego koperku
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z warzyw ugotować wywar okraszony łyżką masła.
 - Odcedzić, gdy warzywa będą już miękkie. Po odcedzeniu zagotować.
 - Kalafiora podzielić na małe różyczki, sparzyć je wrzątkiem, a następnie gotować w wywarze ok. 10 minut (bez przykrycia).
 - Połowę mleka wymieszać z mąką i wlać do zupy. Zagotować.
 - Wrzucić 2 łyżki gotowych zacierek i gotować jeszcze ok. 2-3 min.
 - Żółtka dokładnie roztrzepać z resztą mleka i połączyć z zupą.
 - Podgrzać, ale nie gotować.
 - Dodać koperek, masło i przyprawy; sól, pieprz do smaku.