Zupa kalafiorowa na sposób francuski
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zupa kalafiorowa, ze względu na delikatny smak kalafiora, wielu osobom wydaje się nijaka. Nic bardziej mylącego - zupa kalafiorowa może być niesłychanie atrakcyjna - gdy jej smak podkręcimy na sposób francuski.
SKŁADNIKI
- 1 mały kalafior
- po 1 marchewce, porze i pietruszce
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z warzyw ugotować wywar okraszony łyżką masła.
- Odcedzić, gdy warzywa będą już miękkie. Po odcedzeniu zagotować.
- Kalafiora podzielić na małe różyczki, sparzyć je wrzątkiem, a następnie gotować w wywarze ok. 10 minut (bez przykrycia).
- Połowę mleka wymieszać z mąką i wlać do zupy. Zagotować.
- Wrzucić 2 łyżki gotowych zacierek i gotować jeszcze ok. 2-3 min.
- Żółtka dokładnie roztrzepać z resztą mleka i połączyć z zupą.
- Podgrzać, ale nie gotować.
- Dodać koperek, masło i przyprawy; sól, pieprz do smaku.