Zupa jarzynowa z indykiem podawana w dyni

2021-03-29
MK
Zupa jarzynowa z indykiem podawana w dyni
Autor: thinkstockphotos.com Dynia zamiast wazy - to niebanalny sposób na podanie zupy
średni
50 min
4

Szukasz przepisu na nietypową i zdrową zupę? Spróbuj zupy jarzynowej przyrządzonej inaczej - z indykiem, suszonymi morelami i odrobiną sherry. Smaczna, pożywna, niebanalnie podana - bo w dyni - zupa na jesień.

Jeśli zamiast jednej dużej dyni weźmiesz kilka małych, każdy z biesiadników dostanie swoją zupę w osobnej dyniowej czarce.

SKŁADNIKI

  • duża dynia
  • 75 dag piersi indyka
  • 6 dużych ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 duże zielone papryki
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 5 suszonych moreli
  • ¼ szklanki wytrawnej sherry
  • sól (około pół łyżeczki)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso indyka pokrój w małą kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Paprykę i pomidory pokrój w drobną kosteczkę, a morele w drobniutkie kawałeczki.
  • Na dużej głębokiej patelni (albo w rondlu) rozgrzej olej. Smażąc na średnim ogniu mięso indyka, kolejno dodawaj cebulę, paprykę i czosnek. Smaż całość, od czasu do czasu mieszając, aż mięso indyka stanie się matowe.
  • Dodaj pomidory, ziemniaki, bulion warzywny, morele. Całość posól i wymieszaj. Zagotuj i przykryj. Zostaw na małym ogniu na ok. 30 minut. Zupa będzie gotowa, gdy ziemniaki będą miękkie.
  • W tym czasie przygotuj wazę z dyni - odetnij wierzchołek i wybierz pestki.
  • Dolej do zupy sherry, dodaj kukurydzę konserwową i całość dokładnie wymieszaj. Zupę wlej do dyni i natychmiast podawaj.
MK