Zupa jarzynowa z indykiem podawana w dyni
2021-03-29
średni
50 min
4
Szukasz przepisu na nietypową i zdrową zupę? Spróbuj zupy jarzynowej przyrządzonej inaczej - z indykiem, suszonymi morelami i odrobiną sherry. Smaczna, pożywna, niebanalnie podana - bo w dyni - zupa na jesień.
Jeśli zamiast jednej dużej dyni weźmiesz kilka małych, każdy z biesiadników dostanie swoją zupę w osobnej dyniowej czarce.
SKŁADNIKI
- duża dynia
- 75 dag piersi indyka
- 6 dużych ziemniaków
- duża cebula
- 2 duże zielone papryki
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu warzywnego
- puszka kukurydzy konserwowej
- 5 suszonych moreli
- ¼ szklanki wytrawnej sherry
- sól (około pół łyżeczki)
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso indyka pokrój w małą kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Paprykę i pomidory pokrój w drobną kosteczkę, a morele w drobniutkie kawałeczki.
- Na dużej głębokiej patelni (albo w rondlu) rozgrzej olej. Smażąc na średnim ogniu mięso indyka, kolejno dodawaj cebulę, paprykę i czosnek. Smaż całość, od czasu do czasu mieszając, aż mięso indyka stanie się matowe.
- Dodaj pomidory, ziemniaki, bulion warzywny, morele. Całość posól i wymieszaj. Zagotuj i przykryj. Zostaw na małym ogniu na ok. 30 minut. Zupa będzie gotowa, gdy ziemniaki będą miękkie.
- W tym czasie przygotuj wazę z dyni - odetnij wierzchołek i wybierz pestki.
- Dolej do zupy sherry, dodaj kukurydzę konserwową i całość dokładnie wymieszaj. Zupę wlej do dyni i natychmiast podawaj.