Zupa harira - marokańska zupa z ciecierzycą i pomidorami w wersji wege

Zupa harira - marokańska zupa z ciecierzycą i pomidorami w wersji wege
Autor: Shutterstock Zupa harira w wersji bezmięsnej.
łatwy
35 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa harira to kwintesencja marokańskiej kuchni. W wersji tradycyjnej wersji gotuje się ją na porządnym mięsnym bulionie, ale moim zdaniem wersja wegetariańska to prawdziwe niebo w buzi. Jest lżejsza od tej mięsnej, za to jeszcze bardziej wyraźnie czuć w niej warzywa i przyprawy, idealna na lato.

Zupa harira - niebanalne połączenia

Zupę harira w wersji oryginalnej, oprócz tego, że gotuje się na bulionie mięsnym, to podaje się również z cienkim makaronem, na przykład takim jak do rosołu. W tym przepisie makaron pominęłam, a bulion mięsny zastąpiłam warzywnym, aby nadać zupie letniej lekkości. Warto za to do hirary podać oddzielnie tradycyjne dodatki: ugotowane na twardo jaja, suszone daktyle (nieźle smakują też suszone figi) oraz plastry lub ćwiartki cytryny. Podaje się je obok, aby każdy mógł wybrać i skomponować swoje dodatki. I choć wydają się one nieco przypadkowe, to uwierzcie razem tworzą niezapomniane połączenie smaków, aromatów i tekstur.

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek warzywnego bulionu
  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oleju

    kilka daktyli
  • 3 jajka na twardo
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanej świeżej kolendry
  • 1 cytryna pokrojona

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule i marchewkę obierz. Pokrój w drobniutka kostkę.
  • W garnku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie przyprawy i smaż na sporym ogniu przez 1-2 minuty.
  • Gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć zmniejsz ogień i wrzuć do garnka marchewkę i cebulę.
  • Gdy cebula zrobi się przezroczysta zalej warzywa bulionem i dodaj oba rodzaje soczewicy, gotuj 20 minut.
  • Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy soczewicę i pomidory z puszki. Podgrzewaj przez chwilę.
  • Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj obficie posypane natką i świeżą kolendrą.
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej