Zupa harira - marokańska zupa z ciecierzycą i pomidorami w wersji wege
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa harira to kwintesencja marokańskiej kuchni. W wersji tradycyjnej wersji gotuje się ją na porządnym mięsnym bulionie, ale moim zdaniem wersja wegetariańska to prawdziwe niebo w buzi. Jest lżejsza od tej mięsnej, za to jeszcze bardziej wyraźnie czuć w niej warzywa i przyprawy, idealna na lato.
Zupa harira - niebanalne połączenia
Zupę harira w wersji oryginalnej, oprócz tego, że gotuje się na bulionie mięsnym, to podaje się również z cienkim makaronem, na przykład takim jak do rosołu. W tym przepisie makaron pominęłam, a bulion mięsny zastąpiłam warzywnym, aby nadać zupie letniej lekkości. Warto za to do hirary podać oddzielnie tradycyjne dodatki: ugotowane na twardo jaja, suszone daktyle (nieźle smakują też suszone figi) oraz plastry lub ćwiartki cytryny. Podaje się je obok, aby każdy mógł wybrać i skomponować swoje dodatki. I choć wydają się one nieco przypadkowe, to uwierzcie razem tworzą niezapomniane połączenie smaków, aromatów i tekstur.
SKŁADNIKI
- 6 szklanek warzywnego bulionu
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju
kilka daktyli - 3 jajka na twardo
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanej świeżej kolendry
- 1 cytryna pokrojona
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule i marchewkę obierz. Pokrój w drobniutka kostkę.
- W garnku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie przyprawy i smaż na sporym ogniu przez 1-2 minuty.
- Gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć zmniejsz ogień i wrzuć do garnka marchewkę i cebulę.
- Gdy cebula zrobi się przezroczysta zalej warzywa bulionem i dodaj oba rodzaje soczewicy, gotuj 20 minut.
- Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy soczewicę i pomidory z puszki. Podgrzewaj przez chwilę.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj obficie posypane natką i świeżą kolendrą.