Zupa grochowa na wieprzowinie i boczku - solidna porcja energii na talerzu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa grochowa to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej - aromatyczna, sycącą i rozgrzewające. Podajemy przepis na grochówkę na wieprzowinie.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru na wędzonych kościach wieprzowych i warzywach
- 10 dkg wieprzowiny (bez kości)
- 4 ziemniaki
- 10 dkg wędzonego boczku
- 20 dkg grochu (moczonego przez 2 godz.)
- 10 dkg cebuli
- szczypta pieprzu
- szczypta majeranku
- szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch mocz w wodzie przez 2 godziny. Mięso wieprzowe i boczek pokrój w kostkę, a cebulę starannie poszatkuj.
- Wytop częściowo tłuszcz z boczku. Następnie dodaj do niego pokrojone wcześniej mięso. Po chwili wrzuć do mięsa cebulę i majeranek. Całość smaż przez chwilę.
- Groch odsącz z wody i wsyp do smażących się składników. Starannie wymieszaj i duś przez kilka minut.
- Dodaj do garnka wywar warzywno-mięsny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa będzie odpowiednia do spożycia w momencie, w którym wszystkie jej składniki będą miękkie. Przed serwowaniem dopraw ją do smaku.