Zupa gołąbkowa z młodej kapusty - przepis na smaczną i sycącą zupę kapuścianą
2022-06-22
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Zupa gołąbkowa z młodej kapusty to łatwe do wykonania danie, jest też sycąca i bardzo smaczna. Choć młoda kapusta jest bardzo delikatna i słodkawa w smaku, zupa ma zdecydowany smak, dzięki dodatkowi przypraw i pomidorów.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1/2 niedużej główki kapusty
- 2 średnie cebule
- 3 średnie marchewki
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 litry wody lub bulionu
- 1/3 szklanki ryżu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, płaska łyżka soli, łyżeczka cukru, pół łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na średnią patelnię wlej jedną łyżkę oleju. Dodaj mięso mielone oraz przyprawy: paprykę, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso smaż ok. 7 minut, a następnie wyłącz i odstaw na bok.
- Do garnka, w którym będziesz gotować zupę. wlej łyżkę oliwy lub oleju. Cebule obierz i posiekaj drobno. Cebulę podsmażaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10 minut - do jej zeszklenia.
- W czasie gdy cebula się podsmaża, obierz marchewki i pokrój je, dodaj do cebuli. Ok. 700 g kapusty poszatkuj i dodaj do cebuli z marchewką. Dodaj też liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Wlej dwa litry wody lub bulionu. Garnek przykryj i gotuj warzywa na średnim ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie do zupy dodaj puszkę pomidorów, cukier oraz suchy ryż. Zupę gotuj przez kolejny kwadrans.
- Dodaj przesmażone mięso i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i sprawdź, czy nie trzeba jeszcze doprawić zupy do smaku. Podawaj ze świeżym pieczywem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?