Zupa gołąbkowa z młodej kapusty - przepis na smaczną i sycącą zupę kapuścianą

Zupa gołąbkowa z młodej kapusty - przepis na smaczną i sycącą zupę z młodej kapusty
Autor: Shutterstock Zupa gołąbkowa przygotowana z młodej kapusty jest wyjątkowo smaczna, a także sycąca
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa gołąbkowa z młodej kapusty  to łatwe do wykonania danie, jest też sycąca i bardzo smaczna. Choć młoda kapusta jest bardzo delikatna i słodkawa w smaku, zupa ma zdecydowany smak, dzięki dodatkowi  przypraw i pomidorów.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1/2 niedużej główki kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 litry wody lub bulionu
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, płaska łyżka soli, łyżeczka cukru, pół łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na średnią patelnię wlej jedną łyżkę oleju. Dodaj mięso mielone oraz przyprawy: paprykę, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso smaż ok. 7 minut, a następnie wyłącz i odstaw na bok.
  • Do garnka, w którym będziesz gotować zupę. wlej łyżkę oliwy lub oleju. Cebule obierz i posiekaj drobno. Cebulę podsmażaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10 minut - do jej zeszklenia.
  • W czasie gdy cebula się podsmaża, obierz marchewki i pokrój je, dodaj do cebuli. Ok. 700 g kapusty poszatkuj i dodaj do cebuli z marchewką. Dodaj też liście laurowe oraz ziele angielskie.
  • Wlej dwa litry wody lub bulionu. Garnek przykryj i gotuj warzywa na średnim ogniu przez 15 minut. 
  • Po tym czasie do zupy dodaj  puszkę pomidorów, cukier oraz suchy ryż. Zupę gotuj przez kolejny kwadrans.
  • Dodaj przesmażone mięso i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i sprawdź, czy nie trzeba jeszcze doprawić zupy do smaku. Podawaj ze świeżym pieczywem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Młoda kapusta - przepisy na ciepło

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej