Zupa fabada - wyśnione danie miłośników wieprzowiny
2021-11-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Fabada Asturiana to rodzaj hiszpańskiej zupy gulaszowej - gęstej, treściwej i bardzo sycącej. Tradycyjną zupę fabada przygotowuje się na bazie chorizo, morcilli i białej fasoli o dużych ziarnach. Do tego nieco aromatycznych przypraw i bulion warzywny. Całość smakuje znakomicie.
Co to jest morcilla i czym ją zastąpić?
W tradycyjnym przepisie na fabadę widnieje składnik, który niekoniecznie znany jest polskim amatorom kulinariów. Mam na myśli mocillę. Jest to rodzaj wieprzowej kaszanki popularnej w północnej części Hiszpanii. Oczywiście można ją zastąpić naszą polską kaszanką bądź-jeszcze lepiej - kadrylem. Jeśli nie przepadacie za tego typu przysmakami, można ją pominąć.
Przepis na zupę fabada
SKŁADNIKI
- 4 kawałki chorizo
- 4 pętka morcilli
- 250 g słoniny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- szczypta szafranu (opcjonalnie)
- 3 szklanki bulionu z warzyw
- 1 puszka białej fasoli
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju, włóż pokrojoną cienko słoninę, chorizo oraz morcilli. Smaż na średnim ogniu, aż słonina się nieco wytopi. a kiełbaski zrumienią.
- Czosnek i cebulę pobierz, posiekaj i dodaj do garnka, smaż do zeszklenia. Dodaj przyprawy i wlej bulion, przykryj i gotuj na niedużym ogniu ok 45 min.
- Odkryj garnek i dodaj odsączoną fasolę, gotuj jeszcze kilka minut, żeby fasolka dobrze się zagrzała.
- Zupę fabada podawaj gorącą, z kromką świeżego chleba i lampką czerwonego hiszpańskiego wina.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?