Zupa fabada - wyśnione danie miłośników wieprzowiny

Zupa fabada
Autor: Shutterstock Zupa fabada to idealne danie na chłodne dni.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Fabada Asturiana to rodzaj hiszpańskiej zupy gulaszowej - gęstej, treściwej i bardzo sycącej. Tradycyjną zupę fabada przygotowuje się na bazie chorizo, morcilli i białej fasoli o dużych ziarnach. Do tego nieco aromatycznych przypraw i bulion warzywny. Całość smakuje znakomicie.

Co to jest morcilla i czym ją zastąpić?

W tradycyjnym przepisie na fabadę widnieje składnik, który niekoniecznie znany jest polskim amatorom kulinariów. Mam na myśli mocillę. Jest to rodzaj wieprzowej kaszanki popularnej w północnej części Hiszpanii. Oczywiście można ją zastąpić naszą polską kaszanką bądź-jeszcze lepiej - kadrylem. Jeśli nie przepadacie za tego typu przysmakami, można ją pominąć.

Przepis na zupę fabada

SKŁADNIKI

  • 4 kawałki chorizo
  • 4 pętka morcilli
  • 250 g słoniny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • 3 szklanki bulionu z warzyw
  • 1 puszka białej fasoli
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju, włóż pokrojoną cienko słoninę, chorizo oraz morcilli. Smaż na średnim ogniu, aż słonina się nieco wytopi. a kiełbaski zrumienią.
  • Czosnek i cebulę pobierz, posiekaj i dodaj do garnka, smaż do zeszklenia. Dodaj przyprawy i wlej bulion, przykryj i gotuj na niedużym ogniu ok 45 min.
  • Odkryj garnek i dodaj odsączoną fasolę, gotuj jeszcze kilka minut, żeby fasolka dobrze się zagrzała.
  • Zupę fabada podawaj gorącą, z kromką świeżego chleba i lampką czerwonego hiszpańskiego wina.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej