Zupa dyniowa z zacierkami. Radzimy, co zrobić, aby smakowała jak u babci
2022-09-07
łatwy
30 min
3
Dieta wegetariańska
Zupa dyniowa z zacierkami to klasyczna zupa z dyni gotowanej na mleku, na słodkawo, z domowymi kluseczkami. Taką zupę serwowały nasze babcie i mamy jesienią, by domownikom zapewnić energię na poranne zmagania z codziennością. Niedroga i smaczna zupa powinna wrócić na nasze stoły, dlatego polecam ten przepis.
Zobacz naszą galerią z innymi przepisami na zupy z dynii
SKŁADNIKI
- 500 ml zwykłego mleka tłustego
- 500 g surowej dyni obranej ze skórki
- 1-2 łyżki cukru
- 1/2 laski wanilii lub mały cukier wanilinowy
- duża szczypta soli
- ZACIERKI 1
- 00 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ew. 1 łyżka wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować zacierki: mąkę wysypać do miski, dodać sól i jajko. Mieszać najpierw widelcem, zagarniając powoli mąkę dookoła. Gdy pojawią się grudki ciasta zagnieść ręką twarde, zwarte ciasto.
- Zacierki można zrobić z niego na 3 sposoby - kulać z ciasta rękami małe kluseczki (stąd pochodzi nazwa), zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach albo rozwałkować ciasto i siekać placek nożem na drobne kluski.
- Garnek postawić na kuchence i wlać na dno kilka łyżek wody. Gdy się zagotuje, wlać mleko i doprowadzić je do wrzenia. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, sól i cukier oraz ziarenka zeskrobane z połowy laski wanilii.
- Gotować pod przykryciem przez 10 minut aż dynia zmięknie. Zupę zblendować albo gotować dynię dłużej aż się rozpadnie.
- Do gotowej zupy dodać zacierki i gotować następne kilka minut aż kluseczki zmiękną, mieszając co chwilę żeby się nie posklejały i nie przywarły do dna. Kiedy kluseczki będą miękkie zupa jest gotowa.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!