Zupa czosnkowa: łatwy przepis na rozgrzewające danie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa czosnkowa ma szereg zalet. Rozgrzewa, dostarcza witamin i mikroelementów, syci. Jak zrobić smaczną i zdrową zupę czosnkową?
SKŁADNIKI
- 25 dag surowego boczku wędzonego
- 1 pęczek włoszczyzny
- 15 dag ostrego żółtego sera
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 4 tosty
- ostra mielona papryka
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jarzyny i boczek zalać wodą i ugotować do miękkości.
- Boczek wyjąć.
- Obrane ząbki czosnku usmażyć na oliwie na złoty kolor.
- Zdjąć z patelni i zmiksować z ugotowanymi warzywami.
- Zagotować, dodać paprykę, sól i pieprz.
- Tosty posypać startym żółtym serem i i piec w piekarniku, aż ser się stopi.
- Boczek pokroić w plasterki i wysmażyć na oliwie pozostałej ze smażenia czosnku.
- Tosty z serem zalać zupą i posypać skwarkami.