Zupa czosnkowa: łatwy przepis na rozgrzewające danie
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Zupa czosnkowa ma szereg zalet. Rozgrzewa, dostarcza witamin i mikroelementów, syci. Jak zrobić smaczną i zdrową zupę czosnkową?
SKŁADNIKI
- 25 dag surowego boczku wędzonego
 - 1 pęczek włoszczyzny
 - 15 dag ostrego żółtego sera
 - 6 ząbków czosnku
 - 1 łyżka oliwy
 - 4 tosty
 - ostra mielona papryka
 - pieprz
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jarzyny i boczek zalać wodą i ugotować do miękkości.
 - Boczek wyjąć.
 - Obrane ząbki czosnku usmażyć na oliwie na złoty kolor.
 - Zdjąć z patelni i zmiksować z ugotowanymi warzywami.
 - Zagotować, dodać paprykę, sól i pieprz.
 - Tosty posypać startym żółtym serem i i piec w piekarniku, aż ser się stopi.
 - Boczek pokroić w plasterki i wysmażyć na oliwie pozostałej ze smażenia czosnku.
 - Tosty z serem zalać zupą i posypać skwarkami.