Zupa ciupanka. Przepis na pyszną kartoflankę z Podkarpacia

zupa ciupanka
Autor: Shutterstock Zupa ciupanka to regionalna kartoflanka, która nasyci i rozgrzeje.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Nie ma to jak solidna porcja pysznej i sycącej zupy. Właśnie taka jest pochodząca z Podkarpacia zupa ciupanka. To pyszne połączenie ziemniaków, włoszczyzny i boczku oraz jednego nieoczywistego składnika, który świetnie podkręca smak tej regionalnej potrawy. Przepis na zupę ciupankę nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Oto regionalny przepis na obłędną zupę ciupankę z Podkarpacia.

Z czego zrobić zupę ciupankę?

Pyszna i rozgrzewająca zupa ciupanka to regionalna wersja kartoflanki. Swoją oryginalną nazwę zawdzięcza sposobowi przygotowania. Kiedy zupa jest gotowa, składniki należy pociupać, czyli rozgnieść za pomocą praski lub tłuczka do ziemniaków. Nieoczywistym składnikiem jest woda z ogórków kiszonych, która nadaje oryginalnego kwaśnego posmaku.

Do ugotowania dużego garnka pysznej i aromatycznej zupy wykorzystuje się proste i niedrogie produkty. Są w sklepach przez cały rok, ale ten regionalny przysmak najlepiej smakuje w chłodne dni. Podkarpacka kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca, dlatego sprawdzi się jesienią i zimną, kiedy potrzebujemy więcej energii.

Na liście składników potrzebnych do ugotowania domowej zupy ciupanki znalazły się więc takie produkty jak:

  • boczek wędzony
  • warzywa – ziemniaki, cebula, włoszczyzna, fasola w puszce, czosnek
  • przyprawy – sól, czarny pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
  • dodatki – śmietana, koperek lub natka pietruszki, zakwas z ogórków kiszonych

Jak zrobić zupę ciupankę?

Pyszną zupę z ziemniaków i warzyw, na którą przepis pochodzi z Podkarpacia, robi się łatwo i szybko. Postępując według niego krok po kroku, zupa uda się za pierwszym razem i zachwyci każdego.

Przepis na podkarpacką kartoflankę z dodatkiem boczku jest podzielony na poszczególne czynności:

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z przyprawami
  • 2. krok – dodanie pokrojonych warzyw i wlanie wody
  • 3. krok – podsmażenie boczku
  • 4. krok – wlanie zakwasu z ogórków kiszonych i zabielenie zupy śmietaną
  • 5. krok – rozgniecenie składników praską lub tłuczkiem do ziemniaków

Z czym podawać zupę ciupankę?

Podkarpacka kartoflanka z boczkiem ma wyjątkowo pyszny smak i jest treściwa. Na koniec gotowania zupę warto zabielić śmietaną i podać ją posypaną posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Do zupy można zaserwować kromki chleba na zakwasie, aby posiłek był jeszcze bardziej sycący.

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek wody
  • 1 puszka fasoli w zalewie
  • 150 g włoszczyzny pokrojonej w paski
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki zakwasu z ogórków kiszonych
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
  • Dodać włoszczyznę i smażyć kilka minut, cały czas mieszając.
  • Dodać odsączoną i opłukaną fasolę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć kilka minut.
  • Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić.
  • Z zupy wyjąć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Wlać zakwas z ogórków kiszonych i wymieszać, a następnie zabielić zupę śmietaną.
  • Za pomocą praski do ziemniaków rozgnieść składniki w garnku, czyli pociupać.
  • Podawać od razu z podsmażonym boczkiem i posypaną posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej