Do jakich zup dodaje się sok z ogórków kiszonych?

2016-11-02 14:16

Dla amatorów soku z ogórków kiszonych ważna informacja – z tym smakiem nie wiąże się jedynie zupa ogórkowa. Sok z ogórków można dodawać również do innych zup. Należą do nich: barszcz czerwony, chłodnik i żur.

ogorki-kiszone.jpg
Autor: mat. pras. polki.pl Jak wykorzystać sok z ogórków kiszonych?

Spis treści

  1. Chłodnik
  2. Żur (zupa z kieleckiego)
  3. Barszcz czerwony

Chłodnik

Składniki:

O,75 l soku z ogórków kiszonych

0,75 l kwasu buraczanego

0,25 l wody

0,25 l śmietany

30 dkg ugotowanej kaszy (krakowskiej lub jęczmiennej)5 jajek

koper

sól

cukier

Sok z ogórków kiszonych łączymy z kwasem buraczanym, dolewamy wodę, zagotowujemy.

Po przestudzeniu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i cukrem.

Dodajemy ugotowaną na sypko kaszę, ugotowane jajka pokrojone w kostkę oraz 5 czubatych łyżek zielonego kopru.

Przed podaniem chłodnik trzeba, jak nazwa wskazuje -  schłodzić.

Żur (zupa z kieleckiego)

Składniki:

0,5 l soku z ogórków kiszonych

1,2 l wywaru z mięsa lub kości

25 dkg kiełbasy

0,3 l śmietany

sól

pieprz

koper

natka pietruszki

Kiełbasę kroimy w paski i dodajemy do mięsnego wywaru, zagotowujemy.

Śmietanę mieszamy z sokiem z ogórków i dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy, dodajemy zieleninę.

Taki żur podaje się z ziemniakami na oddzielnym talerzu, okraszonymi boczkiem lub słoniną.

Barszcz czerwony

Składniki:

0,5 l soku z ogórków kiszonych

50 dkg buraków

1,2 l wywaru mięsnego (lub na kościach)

0,3 l śmietany

3 dkg czosnku

koper

sól

pieprz

Ugotowane buraki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce (wedle gustu na małych lub dużych oczkach).

Zalewamy je wywarem, dodajemy czosnek roztarty z solą, cukier i sok z ogórków.

Powoli doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy na pół godziny i dopiero wtedy dodajemy śmietanę.

Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale nie wolno go zagotować bo straci kolor (mieszanie zupy pozwala ją dłużej podgrzewać, bo chroni przez zagotowaniem).

Taki barszcz również najlepiej smakuje z ziemniakami podanymi oddzielnie i okraszonymi skwarkami.