Znakomita zupa ryżowa z klopsikami

2021-03-29
Znakomita zupa ryżowa z klopsikami
Autor: Shutterstock Ryżowa z klopsikami to propozycja lekkiej i smacznej zupy.
łatwy
40 min
4

Zupa ryżowa z klopsikami to świetna propozycja na niedzielne pierwsze danie. Delikatna, aromatyczna i lekka będzie smakowała zarówno małym, jak i dużym smakoszom.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 150 g ryżu
  • 1,5 l wywaru drobiowego
  • 3 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • koperek, natka, szyczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż opłucz pod bieżącą woda i podziel na pół, jedną część ugotuj w lekko osolonej wodzie, tak aby nie był zbyt miękki.
  • Ugotowany ryż wymieszaj z mięsem, dodaj jajko i drobno posiekaną zieleninę, dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe klopsiki.
  • Bulion zagotuj, dodaj do niego drugą część ryżu i gotuj chwile aż nieco zmięknie, wtedy wrzuć do mięsa klopsiki. Gotuj 20-30 minut.
  • Na koniec utrzyj żółtko z mlekiem i wlej do zupy małym strumieniem, cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj już.
  • Zupę podawaj posypaną zieleniną.