Znakomita zupa ryżowa z klopsikami
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Zupa ryżowa z klopsikami to świetna propozycja na niedzielne pierwsze danie. Delikatna, aromatyczna i lekka będzie smakowała zarówno małym, jak i dużym smakoszom.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 150 g ryżu
- 1,5 l wywaru drobiowego
- 3 łyżki mleka
- sól i pieprz
- koperek, natka, szyczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż opłucz pod bieżącą woda i podziel na pół, jedną część ugotuj w lekko osolonej wodzie, tak aby nie był zbyt miękki.
- Ugotowany ryż wymieszaj z mięsem, dodaj jajko i drobno posiekaną zieleninę, dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe klopsiki.
- Bulion zagotuj, dodaj do niego drugą część ryżu i gotuj chwile aż nieco zmięknie, wtedy wrzuć do mięsa klopsiki. Gotuj 20-30 minut.
- Na koniec utrzyj żółtko z mlekiem i wlej do zupy małym strumieniem, cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj już.
- Zupę podawaj posypaną zieleniną.