Zupa wiśniowa ze śmietaną – pyszna alternatywa dla tradycyjnych chłodników

Zupa wiśniowa - jak zrobić zupę wiśniową zabielaną?
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Zabielana zupa wiśniowa jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna - oczywiście dla tych, którzy lubią zupy owocowe
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Zupa wiśniowa to klasyk, który budzi skrajne emocje – jedni ją kochają, inni omijają szerokim łukiem. Ale w upalne dni warto dać jej szansę w wersji, która potrafi zaskoczyć. Zupa wiśniowa ze śmietaną, podana z makaronem, jest lekka, wonna i szybka w przygotowaniu. Ta zupa wiśniowa zabielana łączy owocową świeżość z delikatną kremowością – idealna na letni obiad bez wysiłku.

Dlaczego latem warto sięgać po zupy owocowe?

Zupy owocowe to prawdziwa perełka sezonowej kuchni. Lekkie, orzeźwiające i pełne naturalnej słodyczy, świetnie sprawdzają się w ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na coś prostego, chłodzącego i jednocześnie pożywnego. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a smak – zwłaszcza ze świeżych owoców – potrafi przywołać wspomnienia dzieciństwa i wakacyjnych obiadów u babci.

Wśród nich szczególne miejsce zajmuje zupa wiśniowa. Jej intensywny kolor, kwaskowaty aromat i delikatna słodycz sprawiają, że trudno się jej oprzeć. Zupa wiśniowa ze śmietaną, czyli klasyczna wersja zabielana, łączy w sobie owocową świeżość i kremową łagodność. Doskonale smakuje na ciepło lub na zimno, z makaronem, kluskami lub solo – i z powodzeniem może zastąpić tradycyjny chłodnik czy deser.

Zupy owocowe to także doskonały sposób na włączenie większej ilości owoców do codziennej diety – szczególnie u dzieci. Zupa wiśniowa nie tylko orzeźwia i syci, ale też przyjemnie zaskakuje – nawet tych, którzy zwykle kręcą nosem na słodkie zupy.

SKŁADNIKI

  • 300 g wiśni
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • płaska łyżeczka soli
  • kawałek kory cynamonu
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% lub 30%
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • ulubiony makaron

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie umyć, osączyć i wydrylować. Wrzucić do garnka wraz z cukrem lub jego zamiennikiem, solą i cynamonem, zalać wrzątkiem i gotować ok.10 minut, starając się nie rozgotować owoców.
  • W tym czasie należy ugotować makaron.
  • Śmietankę roztrzepać w małym garnuszku ze skrobią ziemniaczaną, mieszając dodać do garnka z zupą, zagotować całość i trochę wystudzić. Podawać z makaronem.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej