Znakomita kremowa zupa selerowa - prosta i pyszna

Zupa krem z selerów: przepis na pyszną zupę selerową
Autor: Shutterstock Zupa z selerów korzeniowych to pyszne, niedoceniane danie
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa krem z selerów to sposób na wykorzystanie tego niedocenianego a pysznego i zdrowego warzywa, jakim jest seler korzeniowy. Zupa jest łatwa do przygotowania, sycąca i bardzo smaczna.

SKŁADNIKI

  • 500 g selera
  • 2-3 spore ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 winne jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pół szklanki śmietanki
  • sok z połówki niedużej cytryny
  • 1/2 szklanki uprażonych pestek z dyni
  • 2-3 łyżki oleju z pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selera obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Podobnie postąpić z obranym jabłkiem.
  • Cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i także pokroić w kostkę,
  • Masło rozgrzać, na tłuszcz włożyć cebulę, zeszklić ją, a następnie dodać selera i jabłko, wymieszać i na koniec dodać ziemniaki. Lekko całość podsmażyć a następnie zalać bulionem i gotować do miękkości.
  • Zmiksować lub zblendować na gładki krem.
  • Dodać zahartowaną śmietankę i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  • Podawać posypaną uprażonymi pestkami z dyni i polaną odrobiną oleju z pestek dyni.
Beszamel - Zupa krem z selera
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej