Znakomita kremowa zupa selerowa - prosta i pyszna
2021-10-28
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa krem z selerów to sposób na wykorzystanie tego niedocenianego a pysznego i zdrowego warzywa, jakim jest seler korzeniowy. Zupa jest łatwa do przygotowania, sycąca i bardzo smaczna.
SKŁADNIKI
- 500 g selera
- 2-3 spore ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 winne jabłko
- 2 łyżki masła
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- pół szklanki śmietanki
- sok z połówki niedużej cytryny
- 1/2 szklanki uprażonych pestek z dyni
- 2-3 łyżki oleju z pestek dyni
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selera obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Podobnie postąpić z obranym jabłkiem.
- Cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i także pokroić w kostkę,
- Masło rozgrzać, na tłuszcz włożyć cebulę, zeszklić ją, a następnie dodać selera i jabłko, wymieszać i na koniec dodać ziemniaki. Lekko całość podsmażyć a następnie zalać bulionem i gotować do miękkości.
- Zmiksować lub zblendować na gładki krem.
- Dodać zahartowaną śmietankę i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Podawać posypaną uprażonymi pestkami z dyni i polaną odrobiną oleju z pestek dyni.
Beszamel - Zupa krem z selera