Zielony barszcz ukraiński - zupa z pokrzywy, szczawiu i czosnku niedźwiedziego

Zielony barszcz ukraiński - zupa z pokrzywy, szczawiu i czosnku niedźwiedziego
Autor: Shutterstock.com Zielony barszcz ukraiński - zupa z pokrzywy, szczawiu i czosnku niedźwiedziego
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Na przednówku łąki, śródleśne polanki i przydrożne rowy Ukrainy porastają młode liście pokrzywy, szczawiu i czosnku niedźwiedziego. Od wieków wiosną na ukraińskiej wsi gotuje się z zielonych pędów tych roślin specjalną odmianę barszczu. Wiosenny zielony barszcz uratował już niejedno istnienie ludzkie. Dzisiaj powraca się do tej receptury ze względu na jej walory zdrowotne. Zielony barszcz ukraiński dostarcza mnóstwa drogocennych składników! 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 obrana cebula pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki wyszorowane i pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi selera naciowego lub bulwiastego posiekane
  • 1 por młody lub kawałek starego (15 cm), pokrojony na talarki
  • 3-6 ząbków czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
  • 100 g szczawiu młodego, posiekanego
  • 75 g wierzchołków młodej pokrzywy (szczyt oraz kilka górnych liści na każdej łodydze)
  • 50 g liści czosnku niedźwiedziego, posiekanych
  • 3 dymki, posiekane razem ze szczypiorem
  • 1/2 pęczka koperku, posiekanego
  • sól i pieprz
  • 4 jajka, ugotowane na miękko, w koszulkach lub sadzone, z płynnym żółtkiem (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku z grubym dnem o pojemności 3-4 l rozgrzej olej. 
  • Dodaj posiekaną cebulę, marchew, selera, pora, czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli. 
  • Wlej 2½ l gorącej wody. Dodaj liść laurowy. Przypraw solą. Zagotuj. 
  • Do wrzącej bazy na barszcz dodaj ziemniaki. Gotuj około 15 minut. 
  • Do zupy dodaj posiekany szczaw, pokrzywę i czosnek niedźwiedzi. Gotuj jeszcze około 3 minuty.
  • Zdejmij barszcz z ognia. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
  • Podawaj w talerzach z jajkiem, jeśli lubisz, posypany posiekaną dymką i koperkiem. Smacznego! 
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?

Dieta tęczowa - twój kolorowy jadłospis

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej