Zielone minestrone z orzo i pulpetami - jednogarnkowa wyżerka za grosze

Zielone minestrone z orzo i pulpetami - jednogarnkowa wyżerka  za grosze
Autor: Shutterstock.com Zielone minestrone z orzo i pulpetami - jednogarnkowa wyżerka za grosze
łatwy
30 min
4

Minestrone to chłopska zupa rodem z Włoch. Istnieje wiele wersji tej zupy. Jedną z najlepszych jest zielone minestrone z pulpetami (klopsami). Z dodatkiem drobnego makaronu orzo i wkładką mięsną może robić za cały obiad. Idealna na jednodaniowy obiad lub gorącą kolację po trudnym dniu. I do tego niedroga! 

SKŁADNIKI

  • Na zielone minestrone:
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 mały por lub cebula, pokrojone drobno
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cuknia, pokrojona w kostkę
  • 400 g dowolnej mieszanki mrożonych warzyw strączkowych: zielonej fasolki szparagowej, młodego bobu, zielonego groszku, użyłam resztek z zamrażarki
  • 1½ l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g makaronu orzo
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Na pulpety do zielonego minestrone:
  • 500 g mięsa mielonego chudego wieprzowego lub drobiowego
  • 1 pęczek grubego szczypioru lub zielonej cebulki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem. Dodać pora (cebulę), czosnek oraz cukinię. Smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać mrożone zielone warzywa strączkowe. Zamieszać. Wlać bulion i zagotować. 
  • Dodać makaron orzo. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli około 13-15 minut.
  • W czasie, gdy zupa sie gotuje mięso mielone wymieszać z posiekanym szczypiorem i rozdrobnionym czosnkiem. Dodać sól i pieprz. Wlać 3 łyżki zimnej wody. Wyrabiać masę do uzyskania jednorodnej mieszaniny o dość zwartej konsystencji. 
  • Z masy utoczyć pulpety wielkości piłeczki do tenisa stołowego. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. 
  • Zupę rozlać do talerzy. Dodać po 3 pulpety lub więcej. Posypać koperkiem. Smacznego! 
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Zobacz GALERIĘ: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej