Zielone minestrone z orzo i pulpetami - jednogarnkowa wyżerka za grosze
2021-12-14
łatwy
30 min
4
Minestrone to chłopska zupa rodem z Włoch. Istnieje wiele wersji tej zupy. Jedną z najlepszych jest zielone minestrone z pulpetami (klopsami). Z dodatkiem drobnego makaronu orzo i wkładką mięsną może robić za cały obiad. Idealna na jednodaniowy obiad lub gorącą kolację po trudnym dniu. I do tego niedroga!
SKŁADNIKI
- Na zielone minestrone:
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 mały por lub cebula, pokrojone drobno
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cuknia, pokrojona w kostkę
- 400 g dowolnej mieszanki mrożonych warzyw strączkowych: zielonej fasolki szparagowej, młodego bobu, zielonego groszku, użyłam resztek z zamrażarki
- 1½ l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 g makaronu orzo
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Na pulpety do zielonego minestrone:
- 500 g mięsa mielonego chudego wieprzowego lub drobiowego
- 1 pęczek grubego szczypioru lub zielonej cebulki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżka oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem. Dodać pora (cebulę), czosnek oraz cukinię. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać mrożone zielone warzywa strączkowe. Zamieszać. Wlać bulion i zagotować.
- Dodać makaron orzo. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli około 13-15 minut.
- W czasie, gdy zupa sie gotuje mięso mielone wymieszać z posiekanym szczypiorem i rozdrobnionym czosnkiem. Dodać sól i pieprz. Wlać 3 łyżki zimnej wody. Wyrabiać masę do uzyskania jednorodnej mieszaniny o dość zwartej konsystencji.
- Z masy utoczyć pulpety wielkości piłeczki do tenisa stołowego. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
- Zupę rozlać do talerzy. Dodać po 3 pulpety lub więcej. Posypać koperkiem. Smacznego!
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?