Zielona zupa dla bogini: dietetyczny krem z brokułów z kremem kokosowym

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zielona zupa bogini jest lekka, zdrowa, niskokaloryczna. I nadal pyszna! Spróbujcie tej zupy, dziewczyny! Nie pożałujecie. Taką zupę można zabrać do pracy. Można ją zjeść wieczorem po ciężkim dniu. Zielony krem odżywi każdą komórkę ciała i poprawi humor na wiosnę!
Dlaczego warto jeść Zieloną Zupę Bogini?
Główne składniki tej zupy to warzywa: brokuły, szpinak, cebula i czosnek. Zawierają mnóstwo odżywczych składników, po które warto częściej sięgać. Zielone warzywa zawierają jeden podstawowy składnik, dzięki któremu są wyjątkowe – chlorofil. Jest to pigment, który przetwarza światło słoneczne w węglowodany, czyli cukry roślinne i skrobię. Warzywa w tym kolorze mają też w swoim składzie minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
- 1 mała biała cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 1 brokuł, pokrojony na małe różyczki, łodyga posiekana w kostkę
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 - 2 łyżeczki soli
- 1 szczypta płatków czerwonej papryki i świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 6 szklanek (około 150 g) młodego szpinaku
- 1 cytryna, starta skórka oraz około
- 2 łyżki wyciśniętego soku
- Do smaku: krem kokosowy, pestki słonecznika i dyni, kiełki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i stanie się przezroczysta. Dodaj czosnek i smaż przez dodatkowe 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie pachnieć czosnkiem w całej kuchni.
- Dodaj bulion warzywny, brokuły, kminek, pokruszone płatki czerwonej papryki i czarny pieprz. Zamieszaj. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-8 minut lub do miękkości brokułów.
- Dodaj szpinak i gotuj przez 1 minutę, aż lekko zwiędnie. Użyj blendera zanurzeniowego (lub przenieś zupę partiami do tradycyjnego blendera), aby zmiksować zupę na gładki krem.
- Dodaj do zupy skórkę z cytryny i sok. Zamieszaj. Następnie posmakuj, w razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem.
- Podawaj na ciepło z kremem kokosowym, prażonymi pestkami oraz kiełkami. Lub przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni.