Zielona zupa dla bogini: dietetyczny krem z brokułów z kremem kokosowym

Zielona zupa dla bogini: dietetyczny krem z brokułów z kremem kokosowym
Autor: Shutterstock.com Dietetyczny krem z brokułów podany z kremem kokosowym, pestkami i kiełkami
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zielona zupa bogini jest lekka, zdrowa, niskokaloryczna. I nadal pyszna! Spróbujcie tej zupy, dziewczyny! Nie pożałujecie. Taką zupę można zabrać do pracy. Można ją zjeść wieczorem po ciężkim dniu. Zielony krem odżywi każdą komórkę ciała i poprawi humor na wiosnę! 

Dlaczego warto jeść Zieloną Zupę Bogini? 

Główne składniki tej zupy to warzywa: brokuły, szpinak, cebula i czosnek. Zawierają mnóstwo odżywczych składników, po które warto częściej sięgać. Zielone warzywa zawierają jeden podstawowy składnik, dzięki któremu są wyjątkowe – chlorofil. Jest to pigment, który przetwarza światło słoneczne w węglowodany, czyli cukry roślinne i skrobię. Warzywa w tym kolorze mają też w swoim składzie minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
  • 1 mała biała cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 brokuł, pokrojony na małe różyczki, łodyga posiekana w kostkę
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki i świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 6 szklanek (około 150 g) młodego szpinaku
  • 1 cytryna, starta skórka oraz około
  • 2 łyżki wyciśniętego soku
  • Do smaku: krem kokosowy, pestki słonecznika i dyni, kiełki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i stanie się przezroczysta. Dodaj czosnek i smaż przez dodatkowe 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie pachnieć czosnkiem w całej kuchni.
  • Dodaj bulion warzywny, brokuły, kminek, pokruszone płatki czerwonej papryki i czarny pieprz. Zamieszaj. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-8 minut lub do miękkości brokułów.
  • Dodaj szpinak i gotuj przez 1 minutę, aż lekko zwiędnie. Użyj blendera zanurzeniowego (lub przenieś zupę partiami do tradycyjnego blendera), aby zmiksować zupę na gładki krem.
  • Dodaj do zupy skórkę z cytryny i sok. Zamieszaj. Następnie posmakuj, w razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Podawaj na ciepło z kremem kokosowym, prażonymi pestkami oraz kiełkami. Lub przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej