Zdrowotna zupa czosnkowa na bulionie drobiowym
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Zupa zamiast tabletek? Ależ tak! Zupa czosnkowa polecana jest w sezonie przeziębieniowo-grypowym. Poprawia odporność, skutecznie pomaga zwalczyć infekcję. Bulion można podawać z kluskami lanymi lub kładzionymi, pyszny jest także z pulpecikami mięsnymi.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 l wody
- 1/2 kury
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1/2 szklanki posiekanego czosnku
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- sól, pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać, zalać zimną wodą dodać liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu, sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować kurę przez godzinę, zbierając od czasu do czasu szumowiny.
- W tym czasie cebulę (w łupinach) opalić nad palnikiem gazowym (nada bulionowi złocisty kolor), por opłukać, obrać marchwie, pietruszkę, seler i też opłukać.
- Włoszczyznę dodać do bulionu, gotować około 40 minut.
- W osobnym rondlu udusić (około 10 minut) na oliwie pokrojony na plasterki czosnek i posiekany imbir, dodać do bulionu.
- Przed podaniem bulion przecedzić.