Zapalanka na słoninie - prosty przepis na tanią zupę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapalanka to taka zupa nic, ale rozgrzewa, syci i pozwala przetrwać domową dziurę budżetową. Przygotowuje się ją łatwo, a do tego jest naprawdę smaczna.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 spora cebula
- liść laurowy
- kawałek słoniny
- mąka
- sól
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę obrać pokroić w plasterki i ugotować w małej ilości wody. Gdy będzie na wpół miękka dolać wrzątki i wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, szczyptę soli i gotować warzywa do miękkości.
- Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, gdy wytopi się nieco smalcu, dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Zebrać skwarki i cebulę z tłuszczu i wrzucić do zupy, a na pozostawionym smalcu zrobić gęstą, ciemną zasmażkę, dodając mąkę.
- Zasmażkę ostrożnie przelać do zupy i chwilkę pogotować. Zupę podawać posypaną obficie posiekaną natką.