Zalewajka z pieczarkami – prostota i smak w jednym talerzu!
2025-01-22
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zalewajka to bardzo smaczna, niedroga, aromatyczna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Delikatny wywar, kremowe ziemniaki i pachnące pieczarki tworzą zestaw, który zadowoli każde podniebienie. Wypróbuj ten klasyczny przepis w nowej, grzybowej odsłonie i poczuj smak domowego ciepła!
Czym charakteryzuje się zalewajka?
Zalewajka to tradycyjna polska zupa, która wyróżnia się swoją prostotą, aromatem i charakterystycznym smakiem wynikającym z dodatku zakwasu na żur. Oto kilka jej kluczowych cech:
- Zakwas na żur – to właśnie on nadaje zupie kwaskowaty, lekko cierpki smak. W zależności od regionu, zakwas może być bardziej delikatny lub intensywny.
- Prostota składników – podstawą zalewajki są ziemniaki, cebula, czosnek i zakwas. W wersjach wzbogaconych znajdziesz pieczarki, boczek czy kiełbasę.
- Regionalne wariacje – w różnych częściach Polski zalewajka ma swoje odcienie smaku. W jednych miejscach jest gęstsza i bardziej treściwa, w innych rzadsza i delikatniejsza.
- Rozgrzewający charakter – dzięki prostym, sycącym składnikom, zalewajka doskonale sprawdza się jako danie na chłodne dni.
- Tradycyjny smak – to zupa, która przypomina smaki dawnych, wiejskich kuchni, często goszcząc na stołach w czasie postu lub jako codzienny posiłek.
To danie idealne dla tych, którzy kochają tradycję i domowe, rustykalne smaki!
W galerii pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepisy na rozgrzewające zupy!
SKŁADNIKI
- 10 sporych pieczarek
- 1 cebula
- 3-4 ziemniaki
- 1/2 l żurku z butelki
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- pieprz i sól
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 4-5 szklanek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać i posiekać, pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Rozgrzać olej z masłem na patelni, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż będą na wpół miękkie.
- Wodę zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym, dodać przesmażone pieczarki z cebulą oraz pokrojone ziemniaki.
- Zupę przykryć i gotować na małym ogniu ok 20 min. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek, przyprawić zupę solą , pieprzem i roztartym czosnkiem.
- Na koniec dodać do zupy śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki, zagotować i podawać.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?