Zalewajka z pieczarkami – prostota i smak w jednym talerzu!

Zalewajka z pieczarkami - niedroga, a smaczna zupa na rozgrzewkę
Autor: Shutterstock Zalewajka z pieczarkami na jlepiej smakuje z kromką świeżego chleba.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zalewajka to bardzo smaczna, niedroga, aromatyczna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Delikatny wywar, kremowe ziemniaki i pachnące pieczarki tworzą zestaw, który zadowoli każde podniebienie. Wypróbuj ten klasyczny przepis w nowej, grzybowej odsłonie i poczuj smak domowego ciepła!

Czym charakteryzuje się zalewajka?

Zalewajka to tradycyjna polska zupa, która wyróżnia się swoją prostotą, aromatem i charakterystycznym smakiem wynikającym z dodatku zakwasu na żur. Oto kilka jej kluczowych cech:

  • Zakwas na żur – to właśnie on nadaje zupie kwaskowaty, lekko cierpki smak. W zależności od regionu, zakwas może być bardziej delikatny lub intensywny.
  • Prostota składników – podstawą zalewajki są ziemniaki, cebula, czosnek i zakwas. W wersjach wzbogaconych znajdziesz pieczarki, boczek czy kiełbasę.
  • Regionalne wariacje – w różnych częściach Polski zalewajka ma swoje odcienie smaku. W jednych miejscach jest gęstsza i bardziej treściwa, w innych rzadsza i delikatniejsza.
  • Rozgrzewający charakter – dzięki prostym, sycącym składnikom, zalewajka doskonale sprawdza się jako danie na chłodne dni.
  • Tradycyjny smak – to zupa, która przypomina smaki dawnych, wiejskich kuchni, często goszcząc na stołach w czasie postu lub jako codzienny posiłek.

To danie idealne dla tych, którzy kochają tradycję i domowe, rustykalne smaki!

W galerii pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepisy na rozgrzewające zupy!

SKŁADNIKI

  • 10 sporych pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 l żurku z butelki
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz i sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 4-5 szklanek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obrać i posiekać, pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • Rozgrzać olej z masłem na patelni, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż będą na wpół miękkie.
  • Wodę zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym, dodać przesmażone pieczarki z cebulą oraz pokrojone ziemniaki.
  • Zupę przykryć i gotować na małym ogniu ok 20 min. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek, przyprawić zupę solą , pieprzem i roztartym czosnkiem.
  • Na koniec dodać do zupy śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki, zagotować i podawać.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej