Zalewajka z pieczarkami - niedroga, a smaczna zupa na rozgrzewkę

Zalewajka z pieczarkami - niedroga, a smaczna zupa na rozgrzewkę
Autor: Shutterstock Zalewajka z pieczarkami na jlepiej smakuje z kromką świeżego chleba.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zalewajka to bardzo smaczna i tania zupa, którą chętnie jadamy na co dzień. Niekiedy urozmaicam ją eksperymentując z dodatkami. Ten okazał się bardzo udany - zalewajka z pieczarkami smakuje wyśmienicie.

SKŁADNIKI

  • 10 sporych pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 l żurku z butelki
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz i sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 4-5 szklanek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obrać i posiekać, pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • Rozgrzać olej z masłem na patelni, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż będą na wpół miękkie.
  • Wodę zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym, dodać przesmażone pieczarki z cebulą oraz pokrojone ziemniaki.
  • Zupę przykryć i gotować na małym ogniu ok 20 min. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek, przyprawić zupę solą , pieprzem i roztartym czosnkiem.
  • Na koniec dodać do zupy śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki, zagotować i podawać.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej