Zalewajka z pieczarkami - niedroga, a smaczna zupa na rozgrzewkę
2021-09-07
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zalewajka to bardzo smaczna i tania zupa, którą chętnie jadamy na co dzień. Niekiedy urozmaicam ją eksperymentując z dodatkami. Ten okazał się bardzo udany - zalewajka z pieczarkami smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 10 sporych pieczarek
- 1 cebula
- 3-4 ziemniaki
- 1/2 l żurku z butelki
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- pieprz i sól
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 4-5 szklanek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać i posiekać, pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Rozgrzać olej z masłem na patelni, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż będą na wpół miękkie.
- Wodę zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym, dodać przesmażone pieczarki z cebulą oraz pokrojone ziemniaki.
- Zupę przykryć i gotować na małym ogniu ok 20 min. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek, przyprawić zupę solą , pieprzem i roztartym czosnkiem.
- Na koniec dodać do zupy śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki, zagotować i podawać.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?