Wiosenna zupa z kiszonych ogórków - przepis na kremową ogórkową
2022-04-03
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków nigdy się nie nudzi. Zamiast tradycyjnej polecam kremową i bardzo wiosenną wersję klasycznej zupy. Zupa ogórkowa z dodatkiem cukinii jest lekkostrawna, bardzo sycąca i przepyszna. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka pora, pokrojonego
- 1 duża cukinia, starta
- 2 duże ziemniaki, starte
- 1,5 l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 1 szklanka ogórków kiszonych, startych
- 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- gotowe grzanki do podania lub tostowane pieczywo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj pokrojonego pora i smaż, aż zmięknie i straci na objętości.
- Dodaj startą cukinię. Smaż, aż odparuje woda, którą wypuści.
- Dodaj starte ziemniaki i bulion. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuje 10 minut.
- Dodaj kiszone ogórki. Ponownie doprowadź do wrzenia.
- Na koniec dodaj posiekany koperek. Spróbuj i dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem. Ewenutalnie solą, pamiętając, że zarówno bulion, jak i ogórki kiszone są już wystarczająco słone.
- Odlej trochę zupy i wymieszaj ze śmietaną. Mieszaninę wlej z powrotem do zupy.
- Podawaj z grzankami lub tostowanym pieczywem.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne