Wielkanocny barszcz biały na podrobach
2022-04-01

łatwy
20 min
4
Biały barszcz wielkanocny dzięki podrobom będzie miał niepowtarzalny, oryginalny smak. Podroby na jakiś czas zniknęły z naszych stołów, ale warto przypomnieć sobie o ich istnieniu, gdyż moda na nie powraca.
SKŁADNIKI
- 500 g wieprzowych płucek
- 250 g żołądków drobiowych
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 2-3 małe cebule
- 200 ml śmietanki 18%
- 2-3 łyżki chrzanu
- 2 opakowania żurku lub barszczu białego w proszku
- Przyprawy: 3-5 liści laurowych, 5 szt. ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podroby, oczyścić, obgotować w wodzie, odcedzić, opłukać. Zalać czystą wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 2 godz.
- Wyjąć wszystko z wywaru, podroby posiekać w cienkie paseczki, dodać ponownie do wywaru. Całość doprawić przyprawą w proszku do żurku lub barszczu, ponownie zagotować, dodać śmietankę, chrzan.
- Można podawać z cząstkami jaja na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?