Wielkanocny barszcz biały na podrobach

2022-04-01
Wielkanocny barszcz biały na podrobach
Autor: Shutterstock.com Wielkanocny barszcz biały na podrobach
łatwy
20 min
4

Biały barszcz wielkanocny dzięki podrobom będzie miał niepowtarzalny, oryginalny smak. Podroby na jakiś czas zniknęły z naszych stołów, ale warto przypomnieć sobie o ich istnieniu, gdyż moda na nie powraca.

SKŁADNIKI

  • 500 g wieprzowych płucek
  • 250 g żołądków drobiowych
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 2-3 małe cebule
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • 2 opakowania żurku lub barszczu białego w proszku
  • Przyprawy: 3-5 liści laurowych, 5 szt. ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podroby, oczyścić, obgotować w wodzie, odcedzić, opłukać.  Zalać czystą wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 2 godz.
  • Wyjąć wszystko z wywaru, podroby posiekać w cienkie paseczki, dodać ponownie do wywaru. Całość doprawić przyprawą w proszku do żurku lub  barszczu, ponownie zagotować, dodać śmietankę, chrzan.
  • Można podawać z cząstkami jaja na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?

Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę