Węgierska zupa grzybowa. Pomysł na aromatyczny i sycący rodzinny obiad

węgierska zupa grzybowa
Autor: Shutterstock Węgierska zupa grzybowa jest szybka, łatwa i cudownie aromatyczna.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszną i aromatyczną zupę grzybową? Dzięki temu łatwemu i szybkiemu przepisowi można ugotować doskonałą węgierską zupę grzybową, która zachwyci smakiem i wyjątkowym grzybowym aromatem. Każdy kto jej spróbuje będzie pod wrażeniem. Oto prosty przepis na węgierską zupę grzybową.

Jak zrobić węgierską zupę grzybową?

Ugotowanie dużego garnka tej wyśmienitej węgierskiej zupy grzybowej nie jest skomplikowane. Najpierw należy podsmażyć na maśle cebulę i grzyby, a następnie dodać mąkę oraz słodką i wędzoną mieloną paprykę. To właśnie te przyprawy sprawiają, że zupa nabiera super smaku. Do garnka wlewa się bulion warzywny i sok z cytryny oraz dodaje posiekane świeże zioła. Zupę grzybową zabiela się śmietanką i na koniec doprawia solą i pieprzem. Po kwadransie węgierska zupa grzybowa jest gotowa.

Jakie grzyby dodać do zupy grzybowej?

Zupa grzybowa smakuje najlepiej z dodatkiem borowików lub podgrzybków. Mają wyjątkowy aromat, który rozchodzi się po całym domu w trakcie gotowania zupy. Te dwa gatunki grzybów świetnie smakują w wersji suszonej i świeżej. Sprawdzą się też kurki. Węgierską zupę grzybową można ugotować także z pieczarek brązowych. Ta odmiana charakteryzuje się nie tylko ciemniejszym kolorem, ale i głębszym smakiem oraz mocniejszym aromatem.

Przepis na węgierską zupę grzybową

  • Przyrządzenie aromatycznej zupy grzybowej, na którą przepis pochodzi z Węgier, nie jest skomplikowany. Składa się z kilku prostych czynności.
  • Czas przygotowania zupy z grzybami wynosi około 40 minut.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są łatwo dostępne.
  • Węgierską zupę grzybową można ugotować ze świeżych lub suszonych grzybów. Te drugie warto namoczyć, zanim doda się je do zupy. Z tego artykułu dowiecie się, jak prawidłowo moczyć grzyby suszone.
  • Zupę grzybową można podać samą lub z pieczywem. Sprawdzi się chleb, chrupiące grzanki lub świeża bagietka.

SKŁADNIKI

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 600 g grzybów
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 posiekany pęczek koperku
  • 1 posiekany pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki grzyby i dusić, aż staną się miękkie i zaczną się lekko rumienić.
  • Wsypać mąkę. Doprawić słodką i wędzoną papryką. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
  • Wlać bulion i sok z cytryny. Wsypać posiekane zioła. Zagotować i zmniejszyć ognień.
  • Odlać jeden kubek zupy. Wlać śmietankę i wymieszać. Delikatnie wlać do garnka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Gotować na średnim ogniu około 15 minut.
  • Podawać od razu z chlebem lub bez.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
więcej