Węgierska zupa grzybowa. Pomysł na aromatyczny i sycący rodzinny obiad

2023-08-01 15:45

Jak zrobić pyszną i aromatyczną zupę grzybową? Dzięki temu łatwemu i szybkiemu przepisowi można ugotować doskonałą węgierską zupę grzybową, która zachwyci smakiem i wyjątkowym grzybowym aromatem. Każdy kto jej spróbuje będzie pod wrażeniem. Oto prosty przepis na węgierską zupę grzybową.

węgierska zupa grzybowa

i

Autor: Shutterstock Węgierska zupa grzybowa jest szybka, łatwa i cudownie aromatyczna.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić węgierską zupę grzybową?

Ugotowanie dużego garnka tej wyśmienitej węgierskiej zupy grzybowej nie jest skomplikowane. Najpierw należy podsmażyć na maśle cebulę i grzyby, a następnie dodać mąkę oraz słodką i wędzoną mieloną paprykę. To właśnie te przyprawy sprawiają, że zupa nabiera super smaku. Do garnka wlewa się bulion warzywny i sok z cytryny oraz dodaje posiekane świeże zioła. Zupę grzybową zabiela się śmietanką i na koniec doprawia solą i pieprzem. Po kwadransie węgierska zupa grzybowa jest gotowa.

Jakie grzyby dodać do zupy grzybowej?

Zupa grzybowa smakuje najlepiej z dodatkiem borowików lub podgrzybków. Mają wyjątkowy aromat, który rozchodzi się po całym domu w trakcie gotowania zupy. Te dwa gatunki grzybów świetnie smakują w wersji suszonej i świeżej. Sprawdzą się też kurki. Węgierską zupę grzybową można ugotować także z pieczarek brązowych. Ta odmiana charakteryzuje się nie tylko ciemniejszym kolorem, ale i głębszym smakiem oraz mocniejszym aromatem.

Przepis na węgierską zupę grzybową

  • Przyrządzenie aromatycznej zupy grzybowej, na którą przepis pochodzi z Węgier, nie jest skomplikowany. Składa się z kilku prostych czynności.
  • Czas przygotowania zupy z grzybami wynosi około 40 minut.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są łatwo dostępne.
  • Węgierską zupę grzybową można ugotować ze świeżych lub suszonych grzybów. Te drugie warto namoczyć, zanim doda się je do zupy. Z tego artykułu dowiecie się, jak prawidłowo moczyć grzyby suszone.
  • Zupę grzybową można podać samą lub z pieczywem. Sprawdzi się chleb, chrupiące grzanki lub świeża bagietka.

SKŁADNIKI

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 600 g grzybów
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 posiekany pęczek koperku
  • 1 posiekany pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki grzyby i dusić, aż staną się miękkie i zaczną się lekko rumienić.
  • Wsypać mąkę. Doprawić słodką i wędzoną papryką. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
  • Wlać bulion i sok z cytryny. Wsypać posiekane zioła. Zagotować i zmniejszyć ognień.
  • Odlać jeden kubek zupy. Wlać śmietankę i wymieszać. Delikatnie wlać do garnka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Gotować na średnim ogniu około 15 minut.
  • Podawać od razu z chlebem lub bez.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...