Węgierska zupa grzybowa. Pomysł na aromatyczny i sycący rodzinny obiad
Jak zrobić pyszną i aromatyczną zupę grzybową? Dzięki temu łatwemu i szybkiemu przepisowi można ugotować doskonałą węgierską zupę grzybową, która zachwyci smakiem i wyjątkowym grzybowym aromatem. Każdy kto jej spróbuje będzie pod wrażeniem. Oto prosty przepis na węgierską zupę grzybową.
i
Dieta wegetariańska
Jak zrobić węgierską zupę grzybową?
Ugotowanie dużego garnka tej wyśmienitej węgierskiej zupy grzybowej nie jest skomplikowane. Najpierw należy podsmażyć na maśle cebulę i grzyby, a następnie dodać mąkę oraz słodką i wędzoną mieloną paprykę. To właśnie te przyprawy sprawiają, że zupa nabiera super smaku. Do garnka wlewa się bulion warzywny i sok z cytryny oraz dodaje posiekane świeże zioła. Zupę grzybową zabiela się śmietanką i na koniec doprawia solą i pieprzem. Po kwadransie węgierska zupa grzybowa jest gotowa.
Jakie grzyby dodać do zupy grzybowej?
Zupa grzybowa smakuje najlepiej z dodatkiem borowików lub podgrzybków. Mają wyjątkowy aromat, który rozchodzi się po całym domu w trakcie gotowania zupy. Te dwa gatunki grzybów świetnie smakują w wersji suszonej i świeżej. Sprawdzą się też kurki. Węgierską zupę grzybową można ugotować także z pieczarek brązowych. Ta odmiana charakteryzuje się nie tylko ciemniejszym kolorem, ale i głębszym smakiem oraz mocniejszym aromatem.
Przepis na węgierską zupę grzybową
- Przyrządzenie aromatycznej zupy grzybowej, na którą przepis pochodzi z Węgier, nie jest skomplikowany. Składa się z kilku prostych czynności.
- Czas przygotowania zupy z grzybami wynosi około 40 minut.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są łatwo dostępne.
- Węgierską zupę grzybową można ugotować ze świeżych lub suszonych grzybów. Te drugie warto namoczyć, zanim doda się je do zupy. Z tego artykułu dowiecie się, jak prawidłowo moczyć grzyby suszone.
- Zupę grzybową można podać samą lub z pieczywem. Sprawdzi się chleb, chrupiące grzanki lub świeża bagietka.
SKŁADNIKI
- 700 ml bulionu warzywnego
- 600 g grzybów
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 posiekany pęczek koperku
- 1 posiekany pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki grzyby i dusić, aż staną się miękkie i zaczną się lekko rumienić.
- Wsypać mąkę. Doprawić słodką i wędzoną papryką. Wymieszać i smażyć kilka chwil.
- Wlać bulion i sok z cytryny. Wsypać posiekane zioła. Zagotować i zmniejszyć ognień.
- Odlać jeden kubek zupy. Wlać śmietankę i wymieszać. Delikatnie wlać do garnka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Gotować na średnim ogniu około 15 minut.
- Podawać od razu z chlebem lub bez.