Warzywna zupa krem według kuchni pięciu przemian
Zupę, ugotowaną zgodnie z zasadami chińskiej kuchni pięciu przemian polecamy na rozgrzewający obiad! Warto pamiętać, że poza znajomością podstawowych reguł kuchni pięciu przemian, po dodaniu składnika danej przemiany zamieszaj potrawę i odczekaj z dodaniem następnego produktu około 2 minuty. Tak przygotowana zupa warzywna ma działanie odchudzające.
Kuchnia pięciu przemian wywodzi się z taoistycznej filozofii, według której człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom. W naturze następują po sobie kolejne pory roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima. Tę kolejność przemian powinniśmy więc stosować w gotowaniu. Porom roku odpowiadają kolejno żywioły (tzw. przemiany): Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda, a żywiołom - smaki: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Produkty odpowiadające tym żywiołom i smakom powinny trafiać do garnka w niezmiennej kolejności, wyznaczonej przez koło przemian.
SKŁADNIKI
- 2 ziemniaki
- marchew
- 1/2 pora
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa oczyść. Zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody, wrzuć całe ziemniaki, marchew, po chwili por, posyp pieprzem.
- Dodaj szczyptę soli i sok z cytryny, następnie szczyptę kurkumy. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Wtedy dodaj wypłukane płatki owsiane i oliwę. Gotuj jeszcze 7 minut.
- Całość zmiksuj na krem. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej odrobinę wrzątku.
- Na talerzu posyp zupę ziołami: natką pietruszki, bazylią lub szczypiorkiem.
- Zupę można wzbogacić sezonowymi warzywami – cukinią, dynią.