Ukraińska kartoflanka z drobiowymi frykadelkami
2022-04-10
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ukraińska kartoflanka z frykadelkami drobiowymi to obfita i niezwykle smaczna zupa. Właściwie danie jednogarnkowe. Taka zupa z mięsną wkładką idealnie pasuje na południowy posiłek lub spóźnioną kolację. To zdrowa porcja warzyw, mięsa i odżywczego bulionu. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa drobiowego z filetu lub z udka
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 l rosołu z kurczaka
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek pora o długości 15 cm
- 1 kawałek selera, wielkości połowy marchewki
- 1 mała puszka (80 g) kukurydzy
- 4-5 ziemniaków
- natka pietruszki, posiekana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone wymieszać z 4 łyżkami wody, rozdrobnionym czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli oraz 1/8 łyżeczki pieprzu. Wyrobić na jednorodną, dość zwartą masę. Z masy uformować malutkie klopsiki wielkości małego kęsa - frykadelki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i masło. Dodać pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler oraz posiekany por. Smażyć przez około 3 minuty.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować 10 minut.
- Do wrzącego bulionu dodać porcjami frykadelki. Gotować jeszcze 5 minut.
- Na koniec dodać osączoną z zalewy kukurydzę. Podgrzewać przez 1 minutę.
- Podawać z natką pietruszki i pajdą świeżego chleba.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej