Ukraińska kartoflanka z drobiowymi frykadelkami

Ukraińska kartoflanka z frykadelkami drobiowymi
Autor: Shutterstock.com Ukraińska kartoflanka z frykadelkami drobiowymi
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ukraińska kartoflanka z frykadelkami drobiowymi to obfita i niezwykle smaczna zupa. Właściwie danie jednogarnkowe. Taka zupa z mięsną wkładką idealnie pasuje na południowy posiłek lub spóźnioną kolację. To zdrowa porcja warzyw, mięsa i odżywczego bulionu. Koniecznie wypróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego z filetu lub z udka
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 l rosołu z kurczaka
  • 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek pora o długości 15 cm
  • 1 kawałek selera, wielkości połowy marchewki
  • 1 mała puszka (80 g) kukurydzy
  • 4-5 ziemniaków
  • natka pietruszki, posiekana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszać z 4 łyżkami wody, rozdrobnionym czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli oraz 1/8 łyżeczki pieprzu. Wyrobić na jednorodną, dość zwartą masę. Z masy uformować malutkie klopsiki wielkości małego kęsa - frykadelki. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i masło. Dodać pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler oraz posiekany por. Smażyć przez około 3 minuty.
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować 10 minut.
  • Do wrzącego bulionu dodać porcjami frykadelki. Gotować jeszcze 5 minut. 
  • Na koniec dodać osączoną z zalewy kukurydzę. Podgrzewać przez 1 minutę.
  • Podawać z natką pietruszki i pajdą świeżego chleba. 
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Zobacz także GALERIĘ: Dania kuchni ukraińskiej

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej