Turecka zupa Ezogelin - prosty przepis na turecką zupę z soczewicy
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Ezogelin, to typowe danie kuchni tureckiej. Lekka, a jednocześnie pożywna zupa z soczewicy jest bardzo prosta do przygotowania i nie wymaga żadnych wyjątkowych składników. Jak zrobić turecką zupę z soczewicy?
SKŁADNIKI
- około 2 szklanki czerwonej soczewicy
 - około 1 szklanki kaszy bulgur (można ja zastąpić kaszą kuskus)
 - puszka pomidorów krojonych lub około 5 świeżych, posiekanych
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 3 cebule
 - dwie łyżki koncentratu pomidorowego
 - płaska łyżeczka suszonej mięty
 - płaska łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, kmin indyjski)
 - suszona, mielona papryka chilli - w ilości odpowiadającej twoim upodobaniom
 - sól
 - cukier
 - oliwa
 - 3 kostki rosołowe lub bulion
 - cytryna
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzej kilka łyżek stołowych oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
 - Dodaj posiekany czosnek, kumin oraz miętę.
 - Po kilku chwilach wsyp soczewicę i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj całość często mieszając.
 - Dodaj pomidory, wymieszaj i podduszaj około 2 minut.
 - Teraz wlej bulion. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i chilli. Zagotuj.
 - Dosyp kaszę i gotuj, aż soczewica i kasza będą miękkie.
 - Zupę podaje się na ciepło. Do dekoracji można użyć świeżych listków mięty. Warto do do zupy dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.