Turecka zupa Ezogelin - prosty przepis na turecką zupę z soczewicy

2021-03-29
Dionizy Krwiłło
jak_ugotowac_turecka_zupe_ezogelin.jpg
Autor: photos.com Zupa z soczewicy jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna. W założeniu wegetariańska, dobrze smakuje też z dodatkiem boczku lub kiełbasy. 
łatwy
30 min
4

Ezogelin, to typowe danie kuchni tureckiej. Lekka, a jednocześnie pożywna zupa z soczewicy jest bardzo prosta do przygotowania i nie wymaga żadnych wyjątkowych składników. Jak zrobić turecką zupę z soczewicy?

SKŁADNIKI

  • około 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • około 1 szklanki kaszy bulgur (można ja zastąpić kaszą kuskus)
  • puszka pomidorów krojonych lub około 5 świeżych, posiekanych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżeczka suszonej mięty
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, kmin indyjski)
  • suszona, mielona papryka chilli - w ilości odpowiadającej twoim upodobaniom
  • sól
  • cukier
  • oliwa
  • 3 kostki rosołowe lub bulion
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzej kilka łyżek stołowych oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
  • Dodaj posiekany czosnek, kumin oraz miętę.
  • Po kilku chwilach wsyp soczewicę i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj całość często mieszając.
  • Dodaj pomidory, wymieszaj i podduszaj około 2 minut.
  • Teraz wlej bulion. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i chilli. Zagotuj.
  • Dosyp kaszę i gotuj, aż soczewica i kasza będą miękkie.
  • Zupę podaje się na ciepło. Do dekoracji można użyć świeżych listków mięty. Warto do do zupy dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Dionizy Krwiłło