Turecka zupa Ezogelin - prosty przepis na turecką zupę z soczewicy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ezogelin, to typowe danie kuchni tureckiej. Lekka, a jednocześnie pożywna zupa z soczewicy jest bardzo prosta do przygotowania i nie wymaga żadnych wyjątkowych składników. Jak zrobić turecką zupę z soczewicy?
SKŁADNIKI
- około 2 szklanki czerwonej soczewicy
- około 1 szklanki kaszy bulgur (można ja zastąpić kaszą kuskus)
- puszka pomidorów krojonych lub około 5 świeżych, posiekanych
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 cebule
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- płaska łyżeczka suszonej mięty
- płaska łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, kmin indyjski)
- suszona, mielona papryka chilli - w ilości odpowiadającej twoim upodobaniom
- sól
- cukier
- oliwa
- 3 kostki rosołowe lub bulion
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzej kilka łyżek stołowych oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
- Dodaj posiekany czosnek, kumin oraz miętę.
- Po kilku chwilach wsyp soczewicę i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj całość często mieszając.
- Dodaj pomidory, wymieszaj i podduszaj około 2 minut.
- Teraz wlej bulion. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i chilli. Zagotuj.
- Dosyp kaszę i gotuj, aż soczewica i kasza będą miękkie.
- Zupę podaje się na ciepło. Do dekoracji można użyć świeżych listków mięty. Warto do do zupy dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.