Treściwa zupa selerowa z fasolą - na duży głód

Zupa selerowa z fasolą
Autor: Shutteratock
łatwy
90 min
4

Zupa selerowa z fasolą jest treściwa i pożywna, znakomita na duży głód. Stanowi świetne danie obiadowe, również samodzielne, bo jest niezwykle sycąca. Najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.

SKŁADNIKI

  • 8-10 łodyg selera naciowego, pokrojone w plasterki lub kostkę
  • 300 g fasoli Jaś
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki, pokrojona w kostkę
  • majeranek i tymianek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • Grzanki:
  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 10 godzin.
  • Po tym czasie garnek z fasolą (nie odlewać) postawić na średnim gazie i gotować po przykryciem, aż będzie miękka.
  • W sporej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, czosnek, seler i marchew, smażyć 5 minut.
  • Podsmażone warzywa dodać do fasoli, wlać wody wg potrzeby, przyprawić i gotować 30 minut.
  • Aby przygotować grzanki czosnkowe utrzeć masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli.
  • Masełkiem czosnkowym posmarować kromki chleba z obu stron i podpiec w piekarniku lub na suchej patelni.
  • Zupę podawać na ciepło z dodatkiem grzanek.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Galeria: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej