Treściwa zupa selerowa z fasolą - na duży głód
2022-05-17
łatwy
90 min
4
Zupa selerowa z fasolą jest treściwa i pożywna, znakomita na duży głód. Stanowi świetne danie obiadowe, również samodzielne, bo jest niezwykle sycąca. Najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.
SKŁADNIKI
- 8-10 łodyg selera naciowego, pokrojone w plasterki lub kostkę
- 300 g fasoli Jaś
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 marchewki, pokrojona w kostkę
- majeranek i tymianek
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- Grzanki:
- 3 kromki pieczywa tostowego
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 10 godzin.
- Po tym czasie garnek z fasolą (nie odlewać) postawić na średnim gazie i gotować po przykryciem, aż będzie miękka.
- W sporej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, czosnek, seler i marchew, smażyć 5 minut.
- Podsmażone warzywa dodać do fasoli, wlać wody wg potrzeby, przyprawić i gotować 30 minut.
- Aby przygotować grzanki czosnkowe utrzeć masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli.
- Masełkiem czosnkowym posmarować kromki chleba z obu stron i podpiec w piekarniku lub na suchej patelni.
- Zupę podawać na ciepło z dodatkiem grzanek.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?