Toskańska zupa z mielonym mięsem: klasyka, która uwiedzie każdego mężczyznę

Toskańska zupa z mielonym mięsem: klasyka, która uwiedzie każdego mężczyznę
Autor: Shutterstock.com Toskańska zupa z mielonym mięsem: klasyka, która uwiedzie każdego mężczyznę
łatwy
30 min
4

Ciężko urozmaicić menu pierwszych dań, jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania i jedzenia tych samych zup. Ta toskańska zupa z mielonym mięsem zainspiruje Cię do przemyślenia swojego menu. Włoska zupa jest ulubioną zupą mężczyzn, ponieważ jest pikantna i sycąca. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, a smak nieziemsko pyszny. Ugotujesz ją jeszcze nie raz! 

SKŁADNIKI

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 1,5 l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 100 g liści jarmużu, pokrojonych w paski
  • 200 ml śmietany 18%
  • 30 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli.
  • Dodaj mielone mięso i smaż do chwili, gdy straci różowy kolor. 
  • Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Wlej rosół. Przypraw mieszanką włoskich ziół. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 minut na małym ogniu. 
  • Odlej 1 szklankę zupy i wymieszaj ze śmietaną. Wlej z powrotem do garnka. Dodaj starty ser i wymieszaj. 
  • Zdejmij zupę z ognia. Dodaj pokrojone liści jarmużu. Zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie przypraw solą oraz dużą ilością czarnego pieprzu. 
  • Podawaj z grzankami z żytniego chleba. Smacznego! 
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej