Toskańska zupa z mielonym mięsem: klasyka, która uwiedzie każdego mężczyznę
2022-01-03
łatwy
30 min
4
Ciężko urozmaicić menu pierwszych dań, jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania i jedzenia tych samych zup. Ta toskańska zupa z mielonym mięsem zainspiruje Cię do przemyślenia swojego menu. Włoska zupa jest ulubioną zupą mężczyzn, ponieważ jest pikantna i sycąca. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, a smak nieziemsko pyszny. Ugotujesz ją jeszcze nie raz!
SKŁADNIKI
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 1,5 l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 100 g liści jarmużu, pokrojonych w paski
- 200 ml śmietany 18%
- 30 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Dodaj mielone mięso i smaż do chwili, gdy straci różowy kolor.
- Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Wlej rosół. Przypraw mieszanką włoskich ziół. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 minut na małym ogniu.
- Odlej 1 szklankę zupy i wymieszaj ze śmietaną. Wlej z powrotem do garnka. Dodaj starty ser i wymieszaj.
- Zdejmij zupę z ognia. Dodaj pokrojone liści jarmużu. Zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie przypraw solą oraz dużą ilością czarnego pieprzu.
- Podawaj z grzankami z żytniego chleba. Smacznego!
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie