Ten przepis rozgrzeje wszystkich domowników. A robi się go w 20 minut

2025-11-27 11:02

Aromatyczna i kremowa - ta zupa zachwyci każdego swoim smakiem i prostotą przygotowania. Zupa piwna z dynią, serem brie i cheddarem to idealny posiłek na chłodne dni, kiedy potrzebujemy nieco się rozgrzać. Ten smak - lekka słodycz dyni oraz serowa i piwna nuta - zachwyci każdego.

Zupa piwna z dynią

i

Autor: Usmee/ Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Aromatyczna zupa, która jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale smakuje obłędnie. Wystarczy kilka podstawowych składników, by móc przygotować coś naprawdę spaniałego - i to bez żadnych specjalnych umiejętności. Ta zupa piwna z dynią i serami zachwyci każdego.

Z czym podawać zupę piwną z dynią?

Nasza zupa świetnie smakuje sama, jeśli jednak chcemy możemy ją podawać na przykład z:

  • grzankami czosnkowymi,
  • prażonymi pestkami dyni,
  • szczypiorkiem,
  • dodatkowym cheddarem na wierzchu.

To będzie idealne uzupełnienie do naszej zupy. Rozkoszuj się nią w kilku prostych krokach.

Idealna zupa na chłodne dni. Zachwyci każdego

Ta zupa perfekcyjnie się sprawdzi na chłodne jesienne dni. Jest kremowe, serowa, pyszna i niesamowicie "przytulna". Wszystkie składniki doskonale się tutaj ze sobą łączą. Nie potrzebujemy żadnych specjalnych umiejętności, by ją przygotować.

Jeśli więc mamy ochotę na rozgrzewającą, aromatyczną zupę gotową w zaledwie kilka chwil, ta sprawdzi się perfekcyjnie. Bez większych problemów, czy specjalnych składników. Rodzina będzie się o nią dopraszała za każdym razem, kiedy na dworze zacznie się robić chłodniej.

SKŁADNIKI

  • Warzywa i baza:
  • 600 g miąższu dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 500 ml bulionu warzywny
  • 200 ml jasnego piwa
  • Nabiał i dodatki:
  • 120 g tartego sera cheddar 
  • 120 g sera brie
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy masło i olej.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.
  • Dodajemy posiekany czosnek i smażymy.
  • Dorzucamy dynię i podsmażamy kilka minut.
  • Dolewamy bulion i gotujemy około 20 minut.
  • Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem.
  • Dolewamy piwo i mieszamy.
  • Garnek stawiamy na niewielkim ogniu.
  • Stopniowo dodajemy cheddar oraz brie.
  • Mieszamy, aż sery się rozpuszczą.
  • Dolewamy śmietankę i dodajemy przyprawy.
  • Gotujemy na małym ogniu.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...