Ten przepis rozgrzeje wszystkich domowników. A robi się go w 20 minut
Aromatyczna i kremowa - ta zupa zachwyci każdego swoim smakiem i prostotą przygotowania. Zupa piwna z dynią, serem brie i cheddarem to idealny posiłek na chłodne dni, kiedy potrzebujemy nieco się rozgrzać. Ten smak - lekka słodycz dyni oraz serowa i piwna nuta - zachwyci każdego.
i
Dieta wegetariańska
Aromatyczna zupa, która jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale smakuje obłędnie. Wystarczy kilka podstawowych składników, by móc przygotować coś naprawdę spaniałego - i to bez żadnych specjalnych umiejętności. Ta zupa piwna z dynią i serami zachwyci każdego.
Z czym podawać zupę piwną z dynią?
Nasza zupa świetnie smakuje sama, jeśli jednak chcemy możemy ją podawać na przykład z:
- grzankami czosnkowymi,
- prażonymi pestkami dyni,
- szczypiorkiem,
- dodatkowym cheddarem na wierzchu.
To będzie idealne uzupełnienie do naszej zupy. Rozkoszuj się nią w kilku prostych krokach.
Idealna zupa na chłodne dni. Zachwyci każdego
Ta zupa perfekcyjnie się sprawdzi na chłodne jesienne dni. Jest kremowe, serowa, pyszna i niesamowicie "przytulna". Wszystkie składniki doskonale się tutaj ze sobą łączą. Nie potrzebujemy żadnych specjalnych umiejętności, by ją przygotować.
Jeśli więc mamy ochotę na rozgrzewającą, aromatyczną zupę gotową w zaledwie kilka chwil, ta sprawdzi się perfekcyjnie. Bez większych problemów, czy specjalnych składników. Rodzina będzie się o nią dopraszała za każdym razem, kiedy na dworze zacznie się robić chłodniej.
SKŁADNIKI
- Warzywa i baza:
- 600 g miąższu dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 500 ml bulionu warzywny
- 200 ml jasnego piwa
- Nabiał i dodatki:
- 120 g tartego sera cheddar
- 120 g sera brie
- 150 ml śmietanki 30%
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy masło i olej.
- Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.
- Dodajemy posiekany czosnek i smażymy.
- Dorzucamy dynię i podsmażamy kilka minut.
- Dolewamy bulion i gotujemy około 20 minut.
- Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem.
- Dolewamy piwo i mieszamy.
- Garnek stawiamy na niewielkim ogniu.
- Stopniowo dodajemy cheddar oraz brie.
- Mieszamy, aż sery się rozpuszczą.
- Dolewamy śmietankę i dodajemy przyprawy.
- Gotujemy na małym ogniu.