Tak dobrego krupniku jeszcze nie jadłam. Przepis Ani Starmach nie ma sobie równych
Krupnik to jedna z najlepszych i tradycyjnych zup kuchni polskiej. Jest pyszna, sycąca i świetnie rozgrzewa chłodne dni. Ania Starmach właśnie udostępniła swój autorski przepis i pokazała, jak robi tę pyszną potrawę. Jej receptura nie jest skomplikowana, a klasyczna polska zupa wychodzi zawsze. Poznajcie sprawdzony przepis Ani Starmach na krupnik.
Krupnik Ani Starmach – bogactwo smaku i aromatu
Krupnik to pyszna i jedna z najstarszych polskich zup. Znana była już na dworze króla Władysława Jagiełły. Przyrządza się ją na bazie warzyw, mięsa i kaszy jęczmiennej. Właśnie taki jest krupnik, na który przepis udostępniła Ania Starmach. Ta tradycyjna zupa kuchni polskiej przyrządzona według jej przepisu jest pyszna i aromatyczna. Składa się z naturalnych składników, a dodatek kaszy i mięsa kurczaka sprawia, że jest gęsta i sycąca. Warto sprawdzić przepis na krupnik Ani Starmach, ponieważ smakuje obłędnie i dodaje energii.
Z czego Ania Starmach robi krupnik?
Jurorka kulinarnego show MasterChef ma swój przepis na pyszny domowy krupnik. Zupę gotuje z prostych składników, które można kupić przez cały rok. Wszystkie produkty, które wykorzystuje Ania, są pełne zdrowia. Zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów.
Co jest potrzebne, aby ugotować krupnik, tak jak Ania Starmach? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- warzywa – cebula, ziemniaki, marchewka, pietruszka z natką
- kasza jęczmienna
- mięso kurczaka
- przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- woda
- masło
Jak Ania Starmach robi krupnik?
Pyszny i aromatyczny krupnik z kurczakiem według przepisu Ani Starmach nie jest trudny. Tę znakomitą zupę gotuje się w kilku łatwych krokach. To dobry przepis na chłodne dni, ponieważ zupa jest nie tylko wyjątkowo dobra, ale i rozgrzewająca. Najlepiej sprawdza się na jesieni i w zimie.
Jak więc ugotować garnek smacznego i aromatycznego krupniku według przepisu Ani Starmach? Przygotowanie jest łatwe, ale wymaga nieco więcej czasu.
- 1. krok – podsmażenie cebuli
- 2. krok – dodanie marchewek, pietruszek, kaszy i mięsa z kurczaka oraz przypraw
- 3. krok – wlanie wody i gotowanie zupy przez godzinę
- 4. krok – ugotowanie ziemniaków i dodanie ich do krupniku
- 5. krok – doprawienie zupy
SKŁADNIKI
- 3 l wody
- 300 g udźca z kurczaka
- 200 g ziemniaków
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- natka pietruszki do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane marchewki i pietruszki pokroić w półplasterki lub drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- W garnku roztopić masło i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać marchewkę, pietruszkę i kurczaka. Wsypać kaszę i dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Wlać wodę.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 1 godziny. Z garnka wyjąć mięso z kurczaka i pokroić w kostkę.
- Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować osobno do miękkości. Odcedzić i odstawić.
- Do garnka z zupą przełożyć ugotowane ziemniaki i doprawić solą oraz pieprzem.
- Zupę podawać na obiad z kawałkami kurczaka i posypaną natką pietruszki.