Tak dobrego krupniku jeszcze nie jadłam. Przepis Ani Starmach nie ma sobie równych

krupnik Ani Starmach
Autor: Shutterstock Tak Ania Starmach gotuje krupnik. Jej przepis jest prosty, a wrażenia smakowe są obłędne.
łatwy
80 min
4

Krupnik to jedna z najlepszych i tradycyjnych zup kuchni polskiej. Jest pyszna, sycąca i świetnie rozgrzewa chłodne dni. Ania Starmach właśnie udostępniła swój autorski przepis i pokazała, jak robi tę pyszną potrawę. Jej receptura nie jest skomplikowana, a klasyczna polska zupa wychodzi zawsze. Poznajcie sprawdzony przepis Ani Starmach na krupnik.

Krupnik Ani Starmach – bogactwo smaku i aromatu

Krupnik to pyszna i jedna z najstarszych polskich zup. Znana była już na dworze króla Władysława Jagiełły. Przyrządza się ją na bazie warzyw, mięsa i kaszy jęczmiennej. Właśnie taki jest krupnik, na który przepis udostępniła Ania Starmach. Ta tradycyjna zupa kuchni polskiej przyrządzona według jej przepisu jest pyszna i aromatyczna. Składa się z naturalnych składników, a dodatek kaszy i mięsa kurczaka sprawia, że jest gęsta i sycąca. Warto sprawdzić przepis na krupnik Ani Starmach, ponieważ smakuje obłędnie i dodaje energii.

Z czego Ania Starmach robi krupnik?

Jurorka kulinarnego show MasterChef ma swój przepis na pyszny domowy krupnik. Zupę gotuje z prostych składników, które można kupić przez cały rok. Wszystkie produkty, które wykorzystuje Ania, są pełne zdrowia. Zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów.

Co jest potrzebne, aby ugotować krupnik, tak jak Ania Starmach? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • warzywa – cebula, ziemniaki, marchewka, pietruszka z natką
  • kasza jęczmienna
  • mięso kurczaka
  • przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • woda
  • masło

Jak Ania Starmach robi krupnik?

Pyszny i aromatyczny krupnik z kurczakiem według przepisu Ani Starmach nie jest trudny. Tę znakomitą zupę gotuje się w kilku łatwych krokach. To dobry przepis na chłodne dni, ponieważ zupa jest nie tylko wyjątkowo dobra, ale i rozgrzewająca. Najlepiej sprawdza się na jesieni i w zimie.

Jak więc ugotować garnek smacznego i aromatycznego krupniku według przepisu Ani Starmach? Przygotowanie jest łatwe, ale wymaga nieco więcej czasu.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli
  • 2. krok – dodanie marchewek, pietruszek, kaszy i mięsa z kurczaka oraz przypraw
  • 3. krok – wlanie wody i gotowanie zupy przez godzinę
  • 4. krok – ugotowanie ziemniaków i dodanie ich do krupniku
  • 5. krok – doprawienie zupy

SKŁADNIKI

  • 3 l wody
  • 300 g udźca z kurczaka
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • natka pietruszki do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane marchewki i pietruszki pokroić w półplasterki lub drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • W garnku roztopić masło i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać marchewkę, pietruszkę i kurczaka. Wsypać kaszę i dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Wlać wodę.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 1 godziny. Z garnka wyjąć mięso z kurczaka i pokroić w kostkę.
  • Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować osobno do miękkości. Odcedzić i odstawić.
  • Do garnka z zupą przełożyć ugotowane ziemniaki i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Zupę podawać na obiad z kawałkami kurczaka i posypaną natką pietruszki.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej