Tajska zupa kokosowa z dzikim ryżem i krewetkami

2021-03-29
mat. prasowe Kupiec
Tajska zupa kokosowa
Autor: KUPIEC Tajską zupę kokosową warto podać z dzikim ryżem
łatwy
30 min
4

Smakoszom orientalnej kuchni polecamy przepis na tajską zupę kokosową z dzikim ryżem i krewetkami z dodatkiem imbiru, czerwonej pasty curry i kolendry. Pyszne rozgrzewające danie!

SKŁADNIKI

  • 100 g dzikiego ryżu firmy Kupiec
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • ząbek czosnku, starty
  • niewielki kawałek imbiru, starty
  • 2-3 łyżki oleju, np. kokosowego
  • puszka mleka kokosowego
  • 200 g krewetek
  • 400 g fasolki szparagowej, żółtej i zielonej
  • 1,5 l bulionu
  • garść posiekanej świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pastę curry, czosnek i imbir, smażyć chwilę, mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat.
  • Wrzucić krewetki i fasolkę, wymieszać i zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Gotować 15 minut.
  • Zupę podawać z dzikim ryżem i posypaną świeżą kolendrą.
mat. prasowe Kupiec