Tajska zupa kokosowa z dzikim ryżem i krewetkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smakoszom orientalnej kuchni polecamy przepis na tajską zupę kokosową z dzikim ryżem i krewetkami z dodatkiem imbiru, czerwonej pasty curry i kolendry. Pyszne rozgrzewające danie!
SKŁADNIKI
- 100 g dzikiego ryżu firmy Kupiec
- łyżka czerwonej pasty curry
- ząbek czosnku, starty
- niewielki kawałek imbiru, starty
- 2-3 łyżki oleju, np. kokosowego
- puszka mleka kokosowego
- 200 g krewetek
- 400 g fasolki szparagowej, żółtej i zielonej
- 1,5 l bulionu
- garść posiekanej świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pastę curry, czosnek i imbir, smażyć chwilę, mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat.
- Wrzucić krewetki i fasolkę, wymieszać i zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Gotować 15 minut.
- Zupę podawać z dzikim ryżem i posypaną świeżą kolendrą.