Szybka zupa czosnkowa - jak zrobić?
2022-02-25
łatwy
30 min
4
Zupa czosnkowa według tego przepisu to wyjątkowo szybki sposób na przygotowanie ciepłego dania. Jest pożywna i rozgrzewająca, a spora ilość czosnku sprawia, że może stać się remedium na przeziębienie.
UWAGA DLA ODWAŻNYCH: Ząbków czosnku może być więcej niż podano w przepisie.
SKŁADNIKI
- 6 ząbków czosnku
- masło
- żółty ser
- ser topiony (kremowy)
- 2 kostki rosołowe (albo warzywne, jeśli zupa ma być wegetariańska)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzej masło, na które po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wrzuć trzy wyciśnięte ząbki czosnku. Gdy czosnek zarumieni się, odłóż patelnię na bok.
- Zagotuj 1,5 l. wody z dwoma kostkami rosołowymi i trzema pozostałymi ząbkami czosnku. Po zagotowaniu dodaj ok. 150 gramów sera topionego kremowego. Najlepiej wrzucać go małymi fragmentami - łatwiej uda się go wtedy rozpuścić w bulionie.
- Gdy ser topiony rozpuści się, dodaj podsmażony na maśle czosnek.
- Gotuj kolejnych 5-10 minut.
- Utrzyj żółtego sera. Podawaj go w osobnej miseczce - tak, by każdy mógł wrzucić sobie odpowiednią dla siebie ilość do miski z zupą.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?