Sycąca zupa z pomidorów i soczewicy
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Masz ochotę na smaczną i sycącą zupę? Wypróbuj nasz przepis na oryginalną pomidorówkę z soczewicą.
SKŁADNIKI
- 20 dag czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula
- 1 marchew
- 4 średnie pomidory
- 2 spore ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa masła
- liść laurowy
- posiekana natka pietruszki
- ostra papryka w proszku
- do smaku: bazylia, oregano
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie zrumienić na maśle.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę. Marchew pokroić w talarki.
- Soczewicę zalać litrem wody, dodać liść laurowy i gotować do miękkości (ok. 15 minut).
- Przed końcem gotowania dodać pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek. Doprawić do smaku.
- Zupę podawać udekorowaną natką pietruszki.