Sycąca zupa parówkowa z fasolą i batatem
2021-08-26
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zupa parówkowa jest przepyszna! Do tego prosta w przygotowaniu.Wyczarowanie garnka pożywnej zupy parówkowej z czerwoną fasolą, batatem i jarmużem zajmie ci mniej niż pół godziny. Zgromadź niezbędne składniki i działaj!
SKŁADNIKI
- 200 g parówek dobrej jakości lub kiełbasy parówkowej
- 1 łyżka oleju
- 80 g pora
- 3 ząbki czosnku
- 1½ l rosołu drobiowego
- 1 batat - słodki ziemniak
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g liści jarmużu, bez łodyg
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj parówki pokrojone na talarki. Smaż do zrumienienia. Parówki wyjmij z garnka i odłóż na potem. Dodamy je do zupy na koniec.
- Na gorący tłuszcz w garnku dodaj pora i czosnek. Smaż do zeszklenia.
- Wlej rosół, dodaj oregano i tymianek. Doprowadź do wrzenia.
- Do gotującego się bulionu dodaj pokrojonego w kostkę batata. Gotuje 6-8 minut.
- Dodaj odcedzoną czerwoną fasolę. Koncentrat pomidorowy i jarmuż. Gotuj około 2 minut.
- Na koniec dodaj z powrotem parówki. Zamieszaj. Spróbuj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Jesienna zupa krem z dyni i batatów