Sycąca zupa parówkowa z fasolą i batatem

Sycąca zupa parówkowa z warzywami
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa parówkowa jest przepyszna! Do tego prosta w przygotowaniu.Wyczarowanie garnka pożywnej zupy parówkowej z czerwoną fasolą, batatem i jarmużem zajmie ci mniej niż pół godziny.  Zgromadź niezbędne składniki i działaj! 

SKŁADNIKI

  • 200 g parówek dobrej jakości lub kiełbasy parówkowej
  • 1 łyżka oleju
  • 80 g pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1½ l rosołu drobiowego
  • 1 batat - słodki ziemniak
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g liści jarmużu, bez łodyg
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj parówki pokrojone na talarki. Smaż do zrumienienia. Parówki wyjmij z garnka i odłóż na potem. Dodamy je do zupy na koniec.
  • Na gorący tłuszcz w garnku dodaj pora i czosnek. Smaż do zeszklenia.
  • Wlej rosół, dodaj oregano i tymianek. Doprowadź do wrzenia.
  • Do gotującego się bulionu dodaj pokrojonego w kostkę batata. Gotuje 6-8 minut.
  • Dodaj odcedzoną czerwoną fasolę. Koncentrat pomidorowy i jarmuż. Gotuj około 2 minut.
  • Na koniec dodaj z powrotem parówki. Zamieszaj. Spróbuj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. 
Jesienna zupa krem z dyni i batatów
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej