Sycąca zupa kozacka z mięsem mielonym zachwyciła mnie smakiem. Gotuję ją zawsze w chłodne dni

Dieta bezglutenowa
Zupy idealnie sprawdzają się w zimne dni. To świetny obiad także na chłodną wiosnę. Jeżeli lubicie zupy, sprawdźcie przepis na nowość, która właśnie pojawiła się w sieci. Pełna smaku i aromatu zupa kozacka z mięsem mielonym to sycące danie, które zachwyci pod każdym względem. Oto łatwy i szybki przepis na znakomitą zupę kozacką wzbogaconą drobiowym mięsem mielonym.
Zupa kozacka z mięsem mielonym – składniki
Do ugotowania pysznej domowej zupy według tego przepisu wykorzystuje się łatwo dostępne składniki. Są w sklepach i na bazarkach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Na liście składników znalazło się mięso mielone drobiowe, warzywa, kilka dodatków i przyprawy. To proste produkty, które zwykle są w domu, ponieważ wykorzystuje się je do przyrządzenia wielu innych potraw.
Jak zrobić zupę kozacką z mięsem mielonym?
Przepis na wyborną zupę kozacką w wersji mięsnej nie jest skomplikowany. Wystarczy kilka prostych składników i pół godziny wolnego czasu. Taki obiad można zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Zupa kozacka z mięsem mielonym świetnie smakuje następnego dnia.
Ugotowanie garnka pysznej i aromatycznej zupy kozackiej z mielonym drobiem to sama przyjemność. Jak więc zrobić taką zupę na obiad dla całej rodziny? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe.
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem, marchewką i ziemniakami
- 2. krok – wlanie bulionu warzywnego, dodanie mięsa mielonego, dodatków i przypraw
- 3. krok – gotowanie zupy przez 20 minut
Jak podawać zupę kozacką z mięsem mielonym?
Zupa kozacka z mięsem mielonym to propozycja na znakomity obiad. Dzięki dodatkowi mięsa zupa jest naprawdę sycąca i spokojnie starcza za dwa dania. Ma działanie rozgrzewające, więc idealnie pasuje na obiad w chłodne dni. Świetnie smakuje sama, ale można podać do niej kromki chleba na zakwasie lub pszenne bułeczki.
SKŁADNIKI
- 750 ml bulionu warzywnego
- 500 g ziemniaków
- 250 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i mięso mielone. Wymieszać i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszać.
- Wlać bulion warzywny i zagotować. Dodać i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać liście laurowe. Wymieszać.
- Zagotować, zmniejszyć ogień do średniego i gotować około 20 minut.
- Podawać na obiad posypaną posiekaną natką pietruszki.