Sycąca zupa kozacka z mięsem mielonym zachwyciła mnie smakiem. Gotuję ją zawsze w chłodne dni

zupa kozacka z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Jest pyszna, rozgrzewa i syci. Aromatyczna zupa kozacka z mięsem mielonym to pomysł na obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupy idealnie sprawdzają się w zimne dni. To świetny obiad także na chłodną wiosnę. Jeżeli lubicie zupy, sprawdźcie przepis na nowość, która właśnie pojawiła się w sieci. Pełna smaku i aromatu zupa kozacka z mięsem mielonym to sycące danie, które zachwyci pod każdym względem. Oto łatwy i szybki przepis na znakomitą zupę kozacką wzbogaconą drobiowym mięsem mielonym.

Zupa kozacka z mięsem mielonym – składniki

Do ugotowania pysznej domowej zupy według tego przepisu wykorzystuje się łatwo dostępne składniki. Są w sklepach i na bazarkach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Na liście składników znalazło się mięso mielone drobiowe, warzywa, kilka dodatków i przyprawy. To proste produkty, które zwykle są w domu, ponieważ wykorzystuje się je do przyrządzenia wielu innych potraw.

Jak zrobić zupę kozacką z mięsem mielonym?

Przepis na wyborną zupę kozacką w wersji mięsnej nie jest skomplikowany. Wystarczy kilka prostych składników i pół godziny wolnego czasu. Taki obiad można zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Zupa kozacka z mięsem mielonym świetnie smakuje następnego dnia.

Ugotowanie garnka pysznej i aromatycznej zupy kozackiej z mielonym drobiem to sama przyjemność. Jak więc zrobić taką zupę na obiad dla całej rodziny? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem, marchewką i ziemniakami
  • 2. krok – wlanie bulionu warzywnego, dodanie mięsa mielonego, dodatków i przypraw
  • 3. krok – gotowanie zupy przez 20 minut

Jak podawać zupę kozacką z mięsem mielonym?

Zupa kozacka z mięsem mielonym to propozycja na znakomity obiad. Dzięki dodatkowi mięsa zupa jest naprawdę sycąca i spokojnie starcza za dwa dania. Ma działanie rozgrzewające, więc idealnie pasuje na obiad w chłodne dni. Świetnie smakuje sama, ale można podać do niej kromki chleba na zakwasie lub pszenne bułeczki.

SKŁADNIKI

  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i mięso mielone. Wymieszać i smażyć, aż mięso zacznie się rumienić.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszać.
  • Wlać bulion warzywny i zagotować. Dodać i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać liście laurowe. Wymieszać.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień do średniego i gotować około 20 minut.
  • Podawać na obiad posypaną posiekaną natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej