Superłatwa zupa fasolkowo-cukiniowa. Idealnie sprawdzi się w upały

Zupa fasolkowo-cukiniowa
Autor: Shutterstock Zupa fasolkowo-cukiniowa zachwyca smakiem i słonecznym kolorem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa fasolkowo-cukiniowa zachwyca nie tylko smakiem, lecz także swoim słonecznym kolorem. Aż uśmiecha się z talerza.

Do zupy fasolkowo-cukiniowej użyjmy gotowego wywaru mięsnego. Dlaczego akurat mięsnego? Otóż, do zupy dodamy kurkumę, która dodatkowo podkreśli delikatny żółty kolor wywaru od fasolki szparagowej. A ponieważ kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach, to wywar mięsny będzie tutaj najlepszy. Poza tym kurkuma jest przyswajalna w towarzystwie ostrej papryki i przede wszystkim pieprzu. Więcej o faktach i mitach na temat kurkumy przeczytasz w artykule.

Jeśli nie masz gotowego wywaru, spróbuj naszego przepisu na pikantny bulion drobiowy.

SKŁADNIKI

  • wywar mięsny
  • 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
  • mała cukinia
  • 4 średnie ziemniaki
  • przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, łyżeczka suszonego estragonu, ostra papryka, pieprz w ziarnach, opcjonalnie: sól
  • szczypta cukru
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • opcjonalnie: śmietana 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pozbawić fasolkę szparagową końcówek – wystarczy odciąć tylko zdrewniałe końce (po drugiej stronie mogą zostać).
  • Pokroić cukinię i ziemniaki w kostkę, fasolkę na pół. Posiekać szczypior (lub pietruszkę).
  • Zagotować wywar i włożyć do niego warzywa oraz kilka ziaren pieprzu. Dodać kurkumę i szczyptę cukru. Gdy warzywa zaczną mięknąć, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • Z wywaru wyjąć kilka fasolek. Resztę warzyw wraz z zupą zblendować.
  • Ozdobić na talerzu zupę-krem z fasolki szparagowej i cukinii posiekanym szczypiorem bądź pietruszką, odłożonymi fasolkami i ewentualnie kleksem śmietany.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej