Superłatwa zupa fasolkowo-cukiniowa. Idealnie sprawdzi się w upały
2022-07-21
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zupa fasolkowo-cukiniowa zachwyca nie tylko smakiem, lecz także swoim słonecznym kolorem. Aż uśmiecha się z talerza.
Do zupy fasolkowo-cukiniowej użyjmy gotowego wywaru mięsnego. Dlaczego akurat mięsnego? Otóż, do zupy dodamy kurkumę, która dodatkowo podkreśli delikatny żółty kolor wywaru od fasolki szparagowej. A ponieważ kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach, to wywar mięsny będzie tutaj najlepszy. Poza tym kurkuma jest przyswajalna w towarzystwie ostrej papryki i przede wszystkim pieprzu. Więcej o faktach i mitach na temat kurkumy przeczytasz w artykule.
Jeśli nie masz gotowego wywaru, spróbuj naszego przepisu na pikantny bulion drobiowy.
SKŁADNIKI
- wywar mięsny
- 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
- mała cukinia
- 4 średnie ziemniaki
- przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, łyżeczka suszonego estragonu, ostra papryka, pieprz w ziarnach, opcjonalnie: sól
- szczypta cukru
- szczypiorek lub natka pietruszki
- opcjonalnie: śmietana 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pozbawić fasolkę szparagową końcówek – wystarczy odciąć tylko zdrewniałe końce (po drugiej stronie mogą zostać).
- Pokroić cukinię i ziemniaki w kostkę, fasolkę na pół. Posiekać szczypior (lub pietruszkę).
- Zagotować wywar i włożyć do niego warzywa oraz kilka ziaren pieprzu. Dodać kurkumę i szczyptę cukru. Gdy warzywa zaczną mięknąć, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Z wywaru wyjąć kilka fasolek. Resztę warzyw wraz z zupą zblendować.
- Ozdobić na talerzu zupę-krem z fasolki szparagowej i cukinii posiekanym szczypiorem bądź pietruszką, odłożonymi fasolkami i ewentualnie kleksem śmietany.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?