Solianka prosty przepis

Solianka prosty przepis na zawiesistą zupę z resztkami wędlin
Autor: Shutterstock.com Mięsna solianka podana w miskach z cytryną i śmietaną
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Rosjanie mawiają, że im więcej gatunków różnych mięs i kiełbas w soliance, tym zupa lepsza. Wypróbuj ten banalnie łatwy przepis na słynny rosyjski eliksir na problemy dnia następnego. Kwaśna, zawiesista i pełna smaku zupa z kiszonymi ogórkami i przecierem pomidorowym ma licznych wielbicieli. Oto prosty przepis na słynną soliankę, którą ugotujecie w 30 minut.

SKŁADNIKI

  • 1 marchewka, starta na tarce lub pokrojona na zapałkę
  • 1 cebula, pokrojona drobno
  • 1 łyżka oleju
  • 4 ząbki czosnki, przeciśnięte przez praskę
  • 2 kiszone ogórki, starte na tarce o dużych otworach lub pokrojone w słupki
  • 1/2 szklanki zalewy (soku) z ogórków kiszonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżce oliwek czarnych i zielonych, pokrojonych na plasterki
  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 lisek laurowy
  • pieprz i sól
  • 150 g piersi kurczaka, gotowanej, pokrojonej w paski
  • 100 g kiełbasy parówkowej, pokrojonej w paseczki
  • 60 g szynki gotowanej, pokrojonej w paseczki
  • 60 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w paseczki
  • 2 plasterki cytryny do przybrania
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać cebulę i marchew smażyć do zeszklenia.
  • Dodać czosnek. Smażyć pół minuty. Dodać kiszone ogórki i smażyć jeszcze pół minuty.
  • Wlać sok z kiszonych ogórków. Dodać koncentrat pomidorowy i oliwki.
  • Wlać rosół. Dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut na średnim ogniu.
  • Na koniec dodać pokrojoną pierś kurczaka oraz wędliny. Gotować jeszcze 5 minut.
  • Podawać soliankę w miskach przybraną połówkami plasterka cytryny i kleksem kwaśnej śmietany.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej