Solianka prosty przepis
2021-04-29
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Rosjanie mawiają, że im więcej gatunków różnych mięs i kiełbas w soliance, tym zupa lepsza. Wypróbuj ten banalnie łatwy przepis na słynny rosyjski eliksir na problemy dnia następnego. Kwaśna, zawiesista i pełna smaku zupa z kiszonymi ogórkami i przecierem pomidorowym ma licznych wielbicieli. Oto prosty przepis na słynną soliankę, którą ugotujecie w 30 minut.
SKŁADNIKI
- 1 marchewka, starta na tarce lub pokrojona na zapałkę
- 1 cebula, pokrojona drobno
- 1 łyżka oleju
- 4 ząbki czosnki, przeciśnięte przez praskę
- 2 kiszone ogórki, starte na tarce o dużych otworach lub pokrojone w słupki
- 1/2 szklanki zalewy (soku) z ogórków kiszonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- po 1 łyżce oliwek czarnych i zielonych, pokrojonych na plasterki
- 1,5 l rosołu drobiowego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 lisek laurowy
- pieprz i sól
- 150 g piersi kurczaka, gotowanej, pokrojonej w paski
- 100 g kiełbasy parówkowej, pokrojonej w paseczki
- 60 g szynki gotowanej, pokrojonej w paseczki
- 60 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w paseczki
- 2 plasterki cytryny do przybrania
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać cebulę i marchew smażyć do zeszklenia.
- Dodać czosnek. Smażyć pół minuty. Dodać kiszone ogórki i smażyć jeszcze pół minuty.
- Wlać sok z kiszonych ogórków. Dodać koncentrat pomidorowy i oliwki.
- Wlać rosół. Dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut na średnim ogniu.
- Na koniec dodać pokrojoną pierś kurczaka oraz wędliny. Gotować jeszcze 5 minut.
- Podawać soliankę w miskach przybraną połówkami plasterka cytryny i kleksem kwaśnej śmietany.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne