Solianka prosty przepis

Solianka prosty przepis na zawiesistą zupę z resztkami wędlin
Autor: Shutterstock.com Mięsna solianka podana w miskach z cytryną i śmietaną
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Rosjanie mawiają, że im więcej gatunków różnych mięs i kiełbas w soliance, tym zupa lepsza. Wypróbuj ten banalnie łatwy przepis na słynny rosyjski eliksir na problemy dnia następnego. Kwaśna, zawiesista i pełna smaku zupa z kiszonymi ogórkami i przecierem pomidorowym ma licznych wielbicieli. Oto prosty przepis na słynną soliankę, którą ugotujecie w 30 minut.

Składniki

1 marchewka, starta na tarce lub pokrojona na zapałkę

1 cebula, pokrojona drobno

1 łyżka oleju

4 ząbki czosnki, przeciśnięte przez praskę

2 kiszone ogórki, starte na tarce o dużych otworach lub pokrojone w słupki

1/2 szklanki zalewy (soku) z ogórków kiszonych

2 łyżki koncentratu pomidorowego

po 1 łyżce oliwek czarnych i zielonych, pokrojonych na plasterki

1,5 l rosołu drobiowego

4 ziarna ziela angielskiego

1 lisek laurowy

pieprz i sól

150 g piersi kurczaka, gotowanej, pokrojonej w paski

100 g kiełbasy parówkowej, pokrojonej w paseczki

60 g szynki gotowanej, pokrojonej w paseczki

60 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w paseczki

2 plasterki cytryny do przybrania

4 łyżki kwaśnej śmietany 18% do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W rondlu z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać cebulę i marchew smażyć do zeszklenia.

Dodać czosnek. Smażyć pół minuty. Dodać kiszone ogórki i smażyć jeszcze pół minuty.

Wlać sok z kiszonych ogórków. Dodać koncentrat pomidorowy i oliwki.

Wlać rosół. Dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut na średnim ogniu.

Na koniec dodać pokrojoną pierś kurczaka oraz wędliny. Gotować jeszcze 5 minut.

Podawać soliankę w miskach przybraną połówkami plasterka cytryny i kleksem kwaśnej śmietany.

Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE