Soczewianka - zupa krem z czerwonej soczewicy
2021-12-07
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czerwona soczewica to skarbnica jednego z lepiej przyswajalnych białek roślinnych. Idealna dla wegan oraz wszystkich tych, którzy ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie mięsa. Zupa soczewianka nie tylko syci i rozgrzewa, ale także pięknie wygląda i karmi zmysły swoją ognistą barwą. Spróbuj koniecznie, jak smakuje zupa krem z soczewicy w stylu francuskim!
SKŁADNIKI
- Na zupę soczewiankę:
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 marchewki, starte na tarce o dużych otworach
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka mieszanki ziół prowansalskich
- ½ łyżki papryki wędzonej
- 1 szlanka czerwonej soczewicy
- 1½ l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- Na grzanki do kremu z soczewicy:
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 150 g bułki, bez skórki, pokrojonej w kostkę o boku 1 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż przez 3-4 minuty do zeszklenia cebuli
- Dodaj czosnek, suszone zioła prowansalskie i paprykę sproszkowaną. Zamieszaj i smaż jeszcze pół minuty.
- Dodaj soczewicę. Wlej bulion. Zamieszaj. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- W czasie gotowania zupy przygotuj grzanki. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrojoną bułkę skrop oliwą. Wymieszaj. Bułkę przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 12-15 minut. Lub do chwili, gdy grzanki będą chrupiące.
- Zupę zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Podawaj z grzankami, oprószoną słodką wędzoną papryką i skropioną oliwą.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?