Soczewianka - zupa krem z czerwonej soczewicy

Soczewianka - zupa krem z czerwonej soczewicy
Autor: Shutterstock.com Soczewianka - zupa krem z czerwonej soczewicy
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czerwona soczewica to skarbnica jednego z lepiej przyswajalnych białek roślinnych. Idealna dla wegan oraz wszystkich tych, którzy ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie mięsa. Zupa soczewianka nie tylko syci i rozgrzewa, ale także pięknie wygląda i karmi zmysły swoją ognistą barwą. Spróbuj koniecznie, jak smakuje zupa krem z soczewicy w stylu francuskim! 

SKŁADNIKI

  • Na zupę soczewiankę:
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 marchewki, starte na tarce o dużych otworach
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka mieszanki ziół prowansalskich
  • ½ łyżki papryki wędzonej
  • 1 szlanka czerwonej soczewicy
  • 1½ l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • Na grzanki do kremu z soczewicy:
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 150 g bułki, bez skórki, pokrojonej w kostkę o boku 1 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż przez 3-4 minuty do zeszklenia cebuli
  • Dodaj czosnek, suszone zioła prowansalskie i paprykę sproszkowaną. Zamieszaj i smaż jeszcze pół minuty. 
  • Dodaj soczewicę. Wlej bulion. Zamieszaj. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • W czasie gotowania zupy przygotuj grzanki. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrojoną bułkę skrop oliwą. Wymieszaj. Bułkę przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 12-15 minut. Lub do chwili, gdy grzanki będą chrupiące.
  • Zupę zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Podawaj z grzankami, oprószoną słodką wędzoną papryką i skropioną oliwą.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej