Smakowita zupa fasolkowa na skrzydle indyka. Będziesz się nią zajadać
2022-07-29
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To wspaniała letnia zupa, w której wykorzystujemy świeże sezonowe warzywa, a przede wszystkim fasolkę szparagową. Zupa jest lekka, ale pożywna, do tego pyszna.
SKŁADNIKI
- skrzydło indyka
- po 30 dkg fasolki szparagowej żółtej i zielonej
- 1 l wody
- 4 średnie ziemniaki
- włoszczyzna: por, seler, korzeń pietruszki, 2 marchwie
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, kurkuma, ostra papryka, estragon, łyżeczka gorczycy
- pół łyżeczki cukru
- opcjonalnie: skórka z ekologicznej cytryny
- szczypior
- opcjonalnie: kwaśna śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój warzywa w kostkę. Fasolkę szparagową pozbaw końcówki od strony strąka (druga może zostać) i podziel na dwie lub trzy części.
- Włóż do wody mięso. Dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, gorczycę, ostrą paprykę i kurkumę, a także zmiażdżone ząbki czosnku.
- Gotuj na małym ogniu. Gdy wywar dojdzie do punktu wrzenia, pilnuj, aby tylko "mrugał" – wówczas nie zmętnieje.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodaj warzywa. Dopraw solą, cukrem, skórką cytryny i estragonem. Gotuj do miękkości warzyw.
- Na talerzu ozdób zupę fasolkową posiekanym szczypiorem i ewentualnie kleksem śmietany.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Zobacz, co robić, gdy: Lubisz fasolkę szparagową, ale miewasz po niej wzdęcia? Podpowiemy, jak tego uniknąć
Sprawdź, jakie można zrobić przetwory z fasolki szparagowej