Lubisz fasolkę szparagową, ale miewasz po niej wzdęcia? Podpowiemy, jak tego uniknąć

2022-06-29 14:07

Fasole, także fasola szparagowa, są bogatym źródłem białka i błonnika. Mają przy tym niski indeks glikemiczny. Niestety, choć fasole są niskokaloryczne, mogą powodować także wzdęcia. Można tego uniknąć, odpowiednio je gotując i przyrządzając.

Fasolka szparagowa
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa to bardzo zdrowe warzywo

Spis treści

  1. Fasolka szparagowa – superwarzywo dla każdego
  2. To warto wiedzieć o fasolce szparagowej
  3. Aby fasolka nie powodowała wzdęć

Fasolka szparagowa – superwarzywo dla każdego

Fasolka szparagowa zawiera w sobie mnóstwo witamin (A, C, K, bogactwo grupy B) i składników mineralnych, takich jak błonnik, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, karoten czy chlorofil. Jest przy tym niskokaloryczna – w 100 gramach są niespełna 32 kalorie. Dzięki temu spożywanie fasolki szparagowej pozytywnie wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, przy tym także na pracę serca i całego układu krążenia, układ odpornościowy, nerwowy oraz na wygląd skóry. Fasolka szparagowa polecana jest diabetykom, osobom starszym, a także kobietom w ciąży i wkraczającym w okres menopauzalny.

Niestety, bywa ciężkostrawna. Wystarczy jednak odpowiednia obróbka kulinarna, by to zmienić.

To warto wiedzieć o fasolce szparagowej

Nie wolno spożywać surowej fasolki szparagowej, ponieważ zawiera fazynę – białko, które jest substancją toksyczną, powodującą sklejanie się erytrocytów we krwi. Dopiero temperatura 90ºC powoduje rozpad fazyny.

Dla podkreślenia smaku fasolki szparagowej do wody, w której jest gotowana, warto dodać oprócz soli także łyżeczkę cukru.

Przygotowując fasolkę do gotowania, wystarczy ucinać końcówkę tylko z jednej strony – tej, od której rosła (jest zdrewniała).

Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Aby fasolka nie powodowała wzdęć

Będziemy cieszyć się smakiem fasolki szparagowej bez efektów ubocznych w postaci wzdęć, jeśli przed gotowaniem będziemy ją dłużej moczyć (15–30 minut).

Do wody, w której gotowana jest fasolka, warto dodać skórkę cytryny. Zawiera ona mnóstwo olejków eterycznych i ma silne właściwości antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Trzeba mieć jednak świadomość, że sprowadzane do nas cytrusy (w tym cytryny) na czas transportu pokrywane są silnymi środkami przeciwgrzybiczymi, które chronią owoce przed pleśnią – imazalilem i tiabendazolem. Dlatego jeśli chcemy użyć skórki z cytryny, wybierajmy te bio.

Przeciwdziałać wzdęciom będzie także połączenie fasolki szparagowej ze sprawdzonymi ziołami i przyprawami o takich właściwościach. Należą do nich: koper, mięta, kolendra, kminek, imbir.

Warto też sobie uświadomić, że popularne podawanie fasolki szparagowej z bułką tartą rozprowadzoną w gorącym maśle, to zabicie w niej tego, co ma najlepsze za pomocą tłuszczów trans.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE